Koelbloedige Moord op Milieu Activist in Brazilie

Brazilie moet er aan geloven, Shell gaat voor de kust naar olie boren, de WTO maakt dat de regenwouden ontgonnen kunnen worden en het hele land wordt blij gemaakt met de vruchten van al die rijkdommen. Dat het het land en onze planeet over de rand van de ecologische afrond duwt maakt niemand wat uit.

Het gaat om veel geld, en Brazilie is corrupt, bv. de gouverneur Blairo Maggi die moest toezien op het voorzichtig kappen van de regenwouden was (en is) tevens de grootste soja producent, het land is in handen van de maffia.

In plaats van activisten die konijnen uit het laboratorium proberen te bevrijden heb je dus industrieen die activisten door het nek schieten, nu in ieder geval Jorge Grando en zijn broer en drie vrienden. Hij was hoofd van de milieu beschermingsdienst van Pinhais. Zijn blog gaat over de beslissingen rond de bouw en drainage van moeras gebieden, nauwelijks een halszaak, maar misschien stond er een hoop geld op het spel voor een aannemer.

We hebben in de afgelopen jaren kunnen zien dat de bouw en prijs inflatie van huizen een effectieve manier is waarop banken hun uitstaande schulden en rente inkomsten kunnen vergroten, zeker als ze de schulden kunnen verpakken als derivaten. De wereld heeft volgens het World Economic Forum nog 100 biljoen extra schuld nodig, dus de druk om te bouwen is groot. Het verbruikt als proces tevens een hoop brandstof en is dus een favoriete manier om olie in geld om te zetten.

Hier vind u helaas geen gedetaileerde analyse van het doen en laten van Jorge, want daarover is via internet niet veel te vinden (voor een Nederlander). Wel kunnen we (als we hier een trend van moordadige industrie denken te bespeuren) zoeken naar andere slachtoffers, zo  vinden we recent bv.

Javier Torres Cruz, 30, who fought illegal deforestation

Marcelo Rivera, well-known activist in the defense of the natural resources

Mariano Abarca "When he was alive he was a problem for a Canadian mining company with an interest in Mexico"

I rest my case.

Leave a Reply