Een Transitie Kans Voor Gas Mbv Concentrated Solar Power (of hoe de gas industrie verspilt)

Greencheck ontwikkelt zelf CSP techniek via Sunreign.com. Steun Greencheck.nl door te doneren of de Google sponsors te bezoeken.

Aardgas dat uit de grond komt is niet direct te gebruiken. Het bevat onder andere CO2 en H2S. H2S of waterstof sulfide is zeer giftig (we zijn er erg gevoelig voor en kennen het als de geur van rotte eieren). De H2S wordt momenteel uit het gas ‘gewassen’ met behulp van het Claus Process. Hierbij wordt eerst SO2 gemaakt waarna dit met H2S reageert tot S (Zwavel) en H2O (water). Soms is de fractie van H2S in gas zo groot dat het geen zin heeft om het te gebruiken.

(bron)

Een zonnig alternatief

De H2 in het Claus Process wordt dus verbrand. De energie die deze verbranding zou kunnen opleveren gaat daarbij verloren. Men zou ook een ander proces kunnen gebruiken om H2S in H2 en S te splitsen. Dan zou men de H2 door een brandstof cel kunnen voeren. Er is ook een proces om dit te doen en dit proces gebruikt geconcentreerde zonnewarmte.

 "The capital cost, operating costs, revenues, and payback period of a 100 gm-mole/s solar-thermochemical plant which converts H2S to H2 and Sx
by quenching the effluent from a solar furnace are presented. Payback
times are compared with those of alternatives which use energy from
other sources. The process compares favorably with current technology
and appears to be economically attractive." (bron)

 Concentrated Solar Power

Hieronder is de relatie tussen de temperatuur en het percentage gesplitste H2S te zien. Er wordt van een Aluminiumoxide catalisator gebruik gemaakt. Het ongesplitste H2S kan worden teruggevoerd. Te zien is dat het alleen van de temperatuur afhangt. Deze wordt doorgaans door het verbranden van de H2 hoog gehouden, maar dit kan ook met behulp van zonlicht.

Massale Energie Verspilling

Sinds voor het eerst werd vastgesteld dat er jaarlijks het equivalent van miljoenen vaten benzine wordt verspild (17 miljoen in 1979) is er niks veranderd, 95% van alle H2S wordt met het Claus Proces verwijderd. In 1979 produceerde Canada 3 Tcf (trillion cubic feet) gas en de VS rond de 20 Tcf. Die productie is enigzins gestegen. Wanneer we alles bij elkaar optellen voor de gebruikte bekende gasreserves (60%) dan hebben we het ongerekend over bijna 50000 Miljoen vaten benzine die zijn verspild.

(60% van 3000 Tcf (1985) = 1800 Tcf) + (60% van 6000 Tcf (2010) = 3600) / 2 = Gemiddelde jaar productie

25 jaar productie = 67500 Tcf tussen 1985 en 2010

Verspilling is 17 miljoen vaten benzine per 23 Tcf (bepaald in de VS en Canada in 1979) ofwel 0.7391 miljoen vaten per Tcf

67500  * 0.7391 = 49891 Miljoen vaten benzine equivalen verspilt

Ook in Nederland, ook bij Biogas, ook in het zonnig midden oosten waar veel gas vandaan komt. De gas industrie had in sommige gebieden al decennia lang de waterstof economie op gang kunnen berengen. Intussen zijn de kosten van de CSP (Concentrated Solar Power) centrales aanzienlijk gedaald. De energie prijs van 0.05 $ct/kWh en terugverdien tijd van 6.3 jaar die in 1985 werden ingeschat zal dus wel gedaald zijn.

A clean fuel generating friend of gas production?

Transitiepad

Als gasproducenten slim zijn dan zetten ze in op de winning van de H2 uit de H2S. Dan kunnen ze ten eerste meer gas winnen, maar ten tweede brengen ze een industrie in stelling die de geboorde bronnen kan vervangen, omdat het ook mogelijk is gas direct met zonnewarmte te synthetiseren. Op die manier heeft de industrie van psychopatische wankers die er op gebrand zijn de planeet morsdood te maken toch een economische en ethische escape.

Leave a Reply