Power From Your Kitchen (Doe-het-zelf Aluminium Lucht Batterij)

De meeste batterijen zijn niet zo ingewikkeld. Er zijn vele reacties waar bij men de electronen om de tuin kan leiden door de weg via de electroden minder moeizaam te maken dan die door de oplossing of het electrolyt. Hieronder een filmpje van een aluminium lucht batterij die ik in een paar minuten in elkaar zette op het aanrecht. Ik kon dingen gebruiken die ik in de keuken vond (ik bewaar daar ook mijn Norit). Er is kort een foto te zien van een iets ‘geavanceerdere’ versie.

Het leuke is dat er tot je water toevoegd niks gebeurt. Drogen ze uit dan kan er geen reactie plaatsvinden. Daarom worden ze ook wel in noodverlichting op zee gebruikt. In de onderstaande quote wordt geconcludeerd dat AluAir batterijen niet snel maar wel veel energie kunnen leveren, en dat ze het goedkoopste type hoog vermogen metaal batterij zijn.

The saline electrolyte aluminium-air battery was found to be essentially
a low power-density/high energy-density power source. Energy densities
of up to over 1500 W h kg–1 are achievable for low power
needs, indicating very long operations between recharging. It was also
shown that aluminium should render significantly cheaper electric energy
than any of the high-energy density metals. (bron)

In 2002 werd een oplaadbare versie gepatenteerd..Waarom is die niet te koop? Het patent dekt overigens bijna alle batterij soorten en lijkt als enige toevoeging te hebben dat het de metalen binnen houdt. Aangezien er aan het eind van de 19e eeuw alleen electrische auto’s reden werden de meeste batterijen toen al uitgevonden.

Leave a Reply