Greenchoice, Niet Gek Maar Wel Goed


Join our supporters! and Check our twitter account

Claimer

Deze website is niet primair commercieel. We verwelkomen bedrijven die er voor voelen op dit blog uiteen te zetten waarom hun product groen en schoon en voordelig is, en die daarmee onze site willen steunen (wat ik kan door de Google sponsors te bezoeken). Vandaag willen we echter aandacht schenken aan Greenchoice, zonder belang. Ze doen iets dat zij kunnen, en dat zonder meer het beste is dat met de huidige wetgeving verwacht kan worden, we hebben het over de pilot ‘Zonvast’.

Er zijn verschillende problemen die iemand die zijn electriciteits rekening onder controle wil krijgen parten speelt. De banken willen geen krediet verstrekken op een zonnepaneel installatie, ook al is het rendement op de cent over de looptijd uit te rekenen (met verzekering). Ze steunen wel wind projecten, met veel tegenzin voor 100% in sommige gevallen. Geld is olie en olie will niet meehelpen aan de transitie, ook al doen ze alsof.

Tussen Droom en Daad…

Een ander probleem is dat zelflevering niet door de wet wordt erkent, je bent of leverancier of je bent consument, beide kan niet. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je eigen productie voor de meter afneemt, maar als je aan je buurman wil leveren dan moet je energie belasting en btw in rekening brengen. Hierdoor zijn grotere installaties niet makkelijk rendabel te krijgen, ook al helpen sommige gemeenten (en Greenchoice) mee.

Wie hier over nadenkt komt tot de conclusie dat men de zonne installaties eigenlijk door iets van een stichting moet laten inkoopen en beheren, zodat uitwisseling van stroom tussen installaties niet geldt als handel, maar dan heb je nog geen oplossing voor het netgebruik of de krediet verstrekking. Ook niet voor het veel gehoorde obstakel "Wat als de eigenaar verhuist"..

We moeten door

Hoewel deze zaken allemaal met een paar wetswijzigingen zouden zijn op te lossen is dat vandaag de dag (in onze ontluikende plutonomie) redelijke tijdverspilling. Greenchoice heeft een concept dat echter precies doet wat ze kunnen, niet zonder winst oogmerk overigens, maar ook niet zonder risico.

"ZonVast is een energiecontract waarmee we – samen met De
Zonnefabriek
en Stichting DOEN – een doorbraak willen bereiken voor
zonne-energie in Nederland. U betaalt niet voor de aanschaf van
zonnepanelen maar voor de stroom die de panelen op uw dak leveren. Zo
wekt u uw eigen groene stroom op, zonder eigen investering.
"

Systeem

Een systeem zonnepanelen van ZonVast bestaat uit 10 panelen die gemiddeld 1950 kilowattuur (kWh) per jaar opleveren. Zo’n systeem kost in de huidige markt ongeveer 5.000 Euro ex montage, Inkoop en btw vrij wel minder, ongeveer 3200 Euro. Vervolgens genereert het systeem voor de gebruiker stroom voor 23 ct/kWh en voor andere gebruikers op het net voor de markt prijs (die stijgende is). Het kost nu per kWh iets meer, maar de prijs ligt 20 jaar vast, op basis van inflatie alleen al een no-brainer. 

Voor Greenchoice is het geen slechte deal, want zij hebben 20 jaar inkomsten van hun panelen en beginnen met inkomsten boven de marktwaarde. Ze betalen de installatie tussen de 8 en 13 jaar terug. Als ze rekenen op het doorzetten van de hogere electriciteits prijzen (met een recente stijging van 20% voor grootverbruikers) dan zal door levering aan derden die geen panelen hebben de terugverdientijd korter zijn. De ‘terugverdien tijd’ is echter zowiezo een concept dat expliciet bedoelt is om mensen te ontmoedigen, en zou met leningen voor installaties ook voor de normale consument geen issue zijn. Zolang men een lening met de opbrengst kan financieren zijn de effectieve kosten irrelevant. Jammer toch dat we die van de banken niet krijgen.

Rekenvoorbeeld (Greenchoice)

Uw systeem wekt gemiddeld 1950 kWh (kilowattuur) op. U verbruikt 1000
kWh direct zelf en levert de overige 950 kWh terug aan het net. Dit
wordt gemeten door de teruglevermeter die bij het systeem wordt
geleverd. De hoeveelheid stroom die u op het ZonVast tarief afrekent is
dan: 1950 kWh (opgewekt) – 950 kWh (teruggeleverd) = 1000 kWh (eigen
verbruik) x 0,23 cent = 230 euro/ jaar = 19 euro per maand. Omdat u de direct verbruikte zonne-energie niet van het stroomnet
afneemt, zal uw nota voor de geleverde energie ook met ongeveer 19 euro
per maand afnemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *