Fukushima Update

"Extremely high levels of radiation have been detected again in water
leaking from reactor two of the stricken Fukushima Daiichi nuclear
plant, forcing the evacuation of emergency workers, its operator says." (bron)

De rode draad is dat industriele en financiele interesses willen dat de ramp niet leidt tot gedragsveranderingen, bv. het afschaffen van steun voor nucelaire energie. China geeft ook aan dat het zal vasthouden aan het gebruik van nucleaire enegrie, "Het is veiliger dan kolen." oh, natuurlijk wordt dat gezegd door een "Atomic official".


Het klimaat probleem en de response zou iedereen onmiddelijk duidelijk moeten maken dat de industrie geen boodschap heeft aan risico’s als deze geen accuut probleem opleveren. General Electric, de maker van de reactor in Fukushima wist bv. in 1957 al van de hoed en de rand (dat het stoken van fossiele brandstoffen tot klimaat verandering leidt). 

Mensen die wel geloven in toekomstige risico’s (en dat is de meerderheid) moeten daarom zelf voor de die acute problemen zorgen, dmv regels, wetten (en het blokkeren van verkeerde wetten), demonstraties en uiteindelijk directe acties.


Er zijn geen optimistische amerikaanse experts te vinden

Wie het de huidige deelnemers in het proces van wetgeving kent weet dat sommige zaken die nodig zijn om lange termijn schade toegebracht door de industrie te voorkomen illegaal of kunstmatig duur gemaakt zijn. Zelflevering bv. is vervelend duur omdat de wetten er niet op zijn afgestemd en omdat de wetgevers schone energie onder druk van de industrie niet de voorrang wil geven die het zou moeten krijgen.

Burgers moeten die voorrang afdwingen in plaats van klagen over het feit dat hun pleidooien niet worden gehoord. Daarom is het op zijn beurt belangrijk dat er burgerinitiatieven zijn op dit gebied. Het moeilijkste is altijd om mensen te doen geloven in een onafhankelijk bedrijf, en vervolgens om dit met de wetgeving te realiseren. Zo’n proces is echter de enige garantie dat er geen rampen als in Japan gebeuren, simpelweg omdat de schaal en aard van de installaties deze risico’s niet dragen.

In Tokyo kan men intussen het kraanwater niet meer drinken, flesse water is ook op..


Leave a Reply