Ons Paard van Troje

We leven met een Paard van Troje in ons midden, dat van het industrieele boeren bedrijf. Het is een Paard van Troje omdat het oppervlakkig gezien mooi lijkt te werken, maar intrinsiek een bron van grote problemen is. De grootste redenen zijn dat onze wijze en de wijze waarop wereldwijd wordt geboerd afhankelijk is van olie, en dat het de grond doodt.

‘t ben een mooi paard

Er is weinig verschil wanneer men een stad belegert tussen het afsnijden van de voedsel toevoer en het hebben van een schakelaar waarmee al het voedsel in de belegerde stad van de ene dag op de andere verdwijnt. De laatste situatie is echter veel makkelijker te realiseren, en wanneer men een stad ongemerkt afhankelijk maakt van een voedingsbron die zo kan worden weggenomen , dan is dat te verkiezen boven de belegering.

In die situatie bevinden zich momenteel grote delen van de westerse wereld, en het territorium dat zich in handen geeft van de onbetrouwbare meesters. Nog afgezien van de ongelofelijke onnodige olie verspilling om de illusie van voedselveiligheid te genieten zijn er gezond verstand redenen om het paard eerst weer door de poort naar buiten te rijden, voor we ons veilig wanen.

0. De Weergoden en het klimaat

Texas heeft momenteel een groot probleem. Vee sterft vanwege droogte. Andere gebieden zijn te nat. Dit komt door de veranderlijke weerspatronen (klimaat verandering). Het komt ook doordat een monocultuur veel stof genereert waardoor vocht makkelijker neerregent en de lucht zo droger maakt. Het komt ook doordat er zich door de stijgende temperaturen minder wolken vormen terwijl de lucht vochtigheid schimmels in de hand werkt. Er zijn misschien minder vocht behoevende gewassen te kweken (of manipuleren) maar dat zal ons niet beschermen tegen de onvoorspelbaarheid van ons klimaat, een grote biodiversiteit met veel typen gewassen doet dat veel beter.

Een bos bij Richmond, Australie groeit prima, het land eromheen is woestijn. Waarom?

1. Post Petro Productie Kloof

De belnagrijkste is dat mensen niet beseffen dat grond die doordrenkt is geweest met kunstmest en chemicalien effectief dood is. Men kan er geen voedsel op verbouwen. Eerst moet deze grond stikstof opnemen en de mineralen mobiel maken via een netwerk van schimmels en andere organismen. Dan kunnen planten die gebruiken voor hun groei. Een goede vergelijking tussen intensief en natuurlijk boeren (ik ontwijk opzetterlijk de term organisch), is die tussen de wegwerp en de oplaad batterij. Men kan olie gebruiken om de chemische omstandigheden optimaal te maken voor de verbouwde gewassen, men kan het ook door de zon en andere gewassen laten doen. ‘Zelf opladend land’ is even productief als intensief bebouwd land (onder vergelijkbare weersomstandigheden).

De PPPK (oei, ietwat geladen afkorting) is een periode waarin de boer of de leverancier of ‘de markt’ het intensief boeren onmogelijk maakt voor het natuurlijk boeren opgang komt. Die periode is ongeveer 5 jaar. 5 jaar geen voedsel betekend de hongerdood. Het is eenvoudig te voorspellen dat alle landen die nu een ‘intensieve’ kunstmest gedreven landbouw gewoonte hebben zich zeer kwetsbaar maken. Gezien de olie reserves (en de schreeuwende noodzaak om van fossiele brandstoffen af te raken) is de enige verstandige weg vooruit het verplicht stellen van minimum input farming, natuurlijk boeren, landbouw op basis van plant systemen met het absolute minimum aan toevoegingen.

2. Genocidekrediet?

De samenwerking tussen olie maatschappijen, voedsel veredelaars en banken is niet anders dan sinister te noemen. Alleen in India plegen gemiddeld twee boeren per dag zelfmoord omdat ze in de schulden zijn geraakt. Recent heeft de regering een grote groep uitgekocht, maar twee per dag in de afgelopen 15 jaar is het tempo. Vele anderen vallen dood neer vanwege de dure herbiciden en insecticiden die ze met primitieve middelen moeten toepassen. Toen ze hun land nog met lokale gewassen bebouwden ging er nauwelijks geld in hun activiteiten om, en had niemand belang bij stervende boeren. Nu, omdat er een verschroeide aarde model wordt gehanteerd bij het introduceren van GM gewassen en bijbehorende pesticiden en meststoffen helpt het druk te zetten op boeren als ze zien dat anderen zelfmoord plegen (vaak op verzoek van de dorpsgemeenschap die zelf ook in de schulden zit). Wie zit hier achteraan? Monsanto, JP Morgan en Goldman Sachs, de olie maatschappijen, India heeft een enorm paard van Troje, ook omdat de snelle groei de onvervangbare aquifers uitput. De banken die de kredieten verstrekken doen dat met geen andere reden dan om de boeren aan de industrieele bouwmethoden te verslaven. Google "farmer suicides", 300,000 hits.

3. Wat van ver komt kun je alleen met olie halen

Als je zelf geen olie produceert maak je je daarmee afhankelijk van degene die dit wel doen. Zolang we de industrie toestaan de fossiele ‘tax’ op landbouw te maximaliseren houden we een proces waar we banken bij nodig hebben, en houden de banken hun controle over onze maatschappij. Die maatschappij is per definitie niet duurzaam. Er zijn echter zo tien andere redenen te noemen waarom het niet verstandig is om onszelf in zo’n positie te brengen. In de Phillipijnen werd recent gekeken of de president geen extra autoriteit gegeven kan worden om iets te doen aan de kunstmest voorziening.

"Ang Kasangga Rep. Teodorico Haresco and Western Samar Rep. Mel Senen
Sarmiento said they would file a bill giving the President emergency
powers to prevent “unscrupulous” oil firms from taking advantage of the
situation." (bron)
  I rest my case..

4. Terminator seeds en genetic IP

De intensieve landbouw maakt gebruik van terminator genetische varianten. Hierdoor moet de boer elk jaar precies de voorspelde productie bereiken of hij kan geen nieuwe zaden kopen om te planten. Normaal moet een boer een deel van de oogst reserveren en heeft hij zo ook de mogelijkheid eigen varianten te ontwikkelen. In Kenya zijn nu al zaaigoed tekorten, hoe gaat dat straks?

Bedrijven als Monsanto voeren rechtzaken waarin ze eigendom claimen van oude varianten waarin genetisch materiaal te vinden is dat zij als eigen product gepatenteerd hebben. Boeren die jaren aan speciaal aangepaste graansoorten hebben gewerkt kunnen al dat werk opeens in handen van Monsanto zien verdwijnen, en zelfs de rechten op eigen gebruik verliezen! Dat geeft een andere klank aan de gedwongen acceptatie van Mon810 door Frankrijk (die het Monsanto mais buiten de duer probeerde te houden).

Het gevolg is dat boeren failliet gaan. Banken zorgen ervoor dat boeren geen krediet krijgen als ze niet compleet in het industriele systeem stappen.

Intussen wordt elk gewas in het IP domein van Monsanto gesleurd. Zelfs Agar agar (een herstel gewas), zodat de handel in handen komt van Monsanto.

Eenvoudig

Het belangrijkste doel van deze post is om het idee te triggeren dat het een inherente dwaasheid is een ander controle te geven over de voedsel productie en aard. De vrije markt dient hier als onaantastbare dekmantel voor koloniaal gedrag. Frankrijk ziet dat nu met Mon810 mais, dat de eigen varianten zal assimileren in het Monsanto IP domein, terwijl het giftige stoffen bevat en allerlei chemisch middelen vereist, de nu nog redelijk autonome boeren opzadelent met schulden en problemen.

Leave a Reply