Core Breach in Reactor 3

De Duitse Nucleaire centrales willen hun bijdrage te leveren aan een groenfonds stopzetten omdat ze vanwege de ramp in Japan door de Duitse overheid voor veiligheidscontroles gesloten zijn. Men zou zeggen dat de kosten voor het garanderen van de veiligheid alsmede ‘downtime’ een ingecalculeerd risico zijn van normale bedrijfsvoering.

Elk probleem in welke reactor op aarde dan roept vragen op vanuit de (fossiel gedomineerde) politiek en creert een gelegenheid om nucleaire energie een klap toe te brengen. Hadden de duitse centrales dat beter begrepen dan zou de ramp door internationale controles en kwaliteits drang misschien niet eens gebeurt zijn.

Situatie in Fukushima nog niet veel beter

De media melden dat er een grijze rookwolk uit de Fukushima 3 reactor opstijgt. Het nieuws de laatste dagen had een positieve klank omdat het voornamelijk om het aansluiten van een electriciteits kabel van het koel systeem ging. Er werd ook gemeld dat de druk in de reactoren nog steeds toenam.

De reactor vaten die de splijtstoffen bevatten met name nr. 3 moet door de warmte ontwikkeling een hoge druk weerstaan. Om die reden was er al geventileerd, stoom er uitgelaten, en de radioactiviteit hiervan was al te meten in California. Het blussen heeft als voornaamste effect dat het de vaten afkoelt, waardoor de druk binnen in afneemt. Het is niet in staat de reactie te vertragen of stoppen. Het was dus al niet zo’n best verhaal dat de druk in nr. 3 nog steeds toeneemt.

Het probleem is dat men als men nu koelwater in de reactor pompt deze meteen verdampt, oa waterstof vormt en ook kan exploderen. Als men echter geen water in de reactor pompt kan de spijtstof opwarmen, smelten en op een onvoorspelbare manier mengen zodat ook de nucleaire reactie kan accelereren. Neemt de straling volgens komende nieuwsberichten toe dan is het laatste het geval.

Wegwerp medewerkers

Volgens het blog van HLN.be werden in Fukushima ongeschoolde werknemers aangenomen voor de duur waarin ze de wettelijk toegestane hoeveelheid straling ontvingen. Volgens Robert Hetkämper van Duitse Japan TV werden deze werknemers wegwerp werknemers genoemd.

Ook meldt het dat de zoutafzettingen bij gebruik van zeewaterkoeling op gegeven moment zullen zorgen dat dit niet meer werkt.

Leave a Reply