Dreiging Meltdown Kernreactor Japan (updated)

Update 25-3 : Het niveau van radioactieve uitstoot in Fukushima nadert dat van Chernobyl. AP post melt dat schade aan de ‘kern’ (de ijzeren vaten waaring de splijtsof zich bevind, en die onde hoge druk stonden) in reactor 3 waarschijnlijk is. Er zal dus met de stoom radioactief materiaal mee ontsnappen. Twee voordelen bij de nadelen zijn dat 1. Er stoom ontsnapt zodat de kern sneller afkoelt en 2. De kern niet meer door overdruk zal exploderen. Een groot nadeel is dat toegenomen straling de werkzaamheden zeer gevaarlijk/dodelijk kan maken.

Update 23-3: Weer rook uit de reactor 3, reactor 1 warmt op.  Burgers wordt afgeraden kraanwater aan kinderen te voeden omdat het te veel radioactief jodium bevat. Jodium(129) is een product van de nucleaire splitsing van Uranium.

"… Mitsuhiko Tanaka says he helped conceal a manufacturing defect
in the $250 million steel vessel installed at the Fukushima Dai-Ichi
No. 4 reactor while working for a unit of Hitachi Ltd. in 1974. The
reactor, which Tanaka has called a “time bomb,”
" (bron)

Splitsings producten
Prop:
Unit:
t½
Ma
Yield
%
Q *
KeV
βγ
*
99Tc 0.211 6.1385 294 β
126Sn 0.230 0.1084 4050 βγ
79Se 0.327 0.0447 151 β
93Zr 1.53 5.4575 91 βγ
135Cs 2.3  6.9110 269 β
107Pd 6.5  1.2499 33 β
129I 15.7  0.8410 194 βγ

Update: Het dak ligt er af. Men beweert dat er niet was gerekend op een combinatie van een aarbevinge en een tsunami. Dat is zeer stom want tsunami’s worden alleen veroorzaakt door aardbevingen en Japan is een vulkanische eilanden groep (wat betekent dat het op een breuk in de aardkorst ligt en aardbevingen te verwachten zijn). De primaire en secundaire koelwater pompen zijn defect, er is geen koeling voor het Uranium dat ongekoeld tot 3400 graden heet wordt. Gezien de houding van de industrie tav het klimaat hoeven we ons niet te verbazen dat het een reactor produceert die volstrekt niet veilig is.

Er dreigt een nucleaire ramp in Japan. Een van de kerncentrales die na de zeer zware aardbeving zijn stil komen te liggen, is wellicht bezig met een zogeheten meltdown. Dat zegt een lid van de Japanse veiligheidscommissie.

3400 graden celcius is warm

Een meltdown gebeurt als de kernreactie niet wordt afgeremd door de controle staven (die in en uit de splijtstof worden geschoven en in een noodgeval meestal door zwaartekracht op de veiligste stand worden gezet). De reactie verloopt ongecontroleerd en de warmte ontwikkeling smelt alles tot een grote radioactieve brij. Ook kan de koelwater afvoer defect raken waardoor de warmte die de kern ontwikkeld niet kan worden afgevoerd. Deze kan oplopen tot 3400 graden celcius.

Thermische Watersplitsing

De zaak kan dan exploderen, niet nucleair maar bijvoorbeeld omdat er plotseling een hoop koelwater bij komt dat acuut verdampt, of omdat de druk zich in een afgesloten ruimte opbouwt. Ook zorgen de hoge temperaturen voor het splitsen van water in waterstof en zuurstof, een mix die knalgas heet en zeer explosief is. Er zijn nu  (zaterdag ochtend) voorstellen om stoom te laten ontsnappen, deze zal zeer radioactief zijn (hoewel wordt beweerd dat men hem zal wassen van radioactieve stoffen). Als het enige probleem de warmte van de kern is (maar de reactie niet ongecontroleerd verloopt) dan zou de aanvoer van voldoende koelwater het probleem moeten oplossen. Het is niet duidelijk of ongecontroleerde warmte ontwikkeling het nucleaire regel systeem defect kan maken.

Chernobyl

Metldown

Als de controle staven met het Uranium smelten is het niet gezegd dat het geheel de lucht in gaat. Uranium heeft neutronen met een bepaalde snelheid nodig om te splijten, en de staven zorgen voor een zorgvuldige regeling (afvangen van neutronen die bij de splitsing ontstaan) om zo de snelheid van de ‘splitsingslawine’ en daarmee de warmte ontwikkeling te regelen. Valt die controle weg dan kan het zijn dat de kernreactie maar op een laag pitje doorgaat of zelfs stopt.

Leave a Reply