Lessen in Leiderschap en Succes

Een interessante quote uit een artikel over extreem zeilen gedurende de Barcelona World Race.

Wouter Verbraak zeilt mee op de Hugo Boss

According to Karseras, studies of triathlon athletes
show that those who spend time imagining exactly how tough the
experience will be are often much more successful at lasting out.

"This is called ‘expectation theory.’ Strange as it may sound, it’s very
useful to immerse yourself in the worse case scenario," he said.


"If you really try and live through the most extreme terror of what you
think could lie ahead, your mind is much better equipped at dealing with
the reality." (bron)

Consumentisme

Uit bovenstaande quote blijkt dat atleten die zich hun toekomstige inspanning als zwaar voorstellen de tegenslagen beter kunnen verwerken, en daarom succesvoller zijn. Klimaat pessimisme (of realisme) kan dus een betere houding zijn dan klimaat optimisme (we lossen het op tegen 2050) of klimaat probleem ontkenning.

Optimisme is een houding die maakt dat we tijd verspillen en risico’s nemen. Het is de houding die ons echter goede consumenten maakt, en daarom wordt deze over het algemeen gepromoot. Zuinig zijn is saai, nu genieten op krediet is de way to go. Er is een marketing machine die ons 24 per dag kwetsbaarder maakt.

Het grote gebrek van fossiele brandstoffen is misschien geweest dat ze niet voldoende giftig waren. De levens van mensen waren niet zo lang toen deze werd geintroduceerd en relatief aan de uitstoot van kolen was olie, diesel en benzine geen significante verslechtering. Er sterven in Frankrijk jaarlijks 19.000 mensen door de uitstoot. Dat is omgerekend in Europa 242.000 slachtoffers van fossiele brandstoffen zonder te spreken over de ongelukken etc. In Nederland hebben we het dan over bijna 5000 doden, en dat wordt vast meer als de nieuwe kolen centrales er komen. Pessimistisch. Daar mogen we ons niet te veel op focussen, dat is namelijk slecht voor de economie.

"Any spare moments where you’re not manning the sails are spent
navigating, doing maintenance work, media work and trimming weight from
the boat"

Wanneer economen slim waren geweest hadden ze bij het ontdekken van de olie gezegd dat de 20e eeuw een eeuw van consolidatie zou zijn. Een eeuw waarin een energiebron waarvan de vondst zonder meer een wonder mag worden beschouwd zou worden aangewend om de bestaande bevolking een solide en duurzaam bestaan te geven. Natuurlijk waren de mensen daar niet toe te motiveren, en waren er mensen die dat geen rendabel plan vonden. Dat neemt niet weg dat het een goed plan zou zijn geweest. Zoals Churchill al zei:

"You can always count on Americans to do the right thing – after they’ve tried everything else"

Dat geldt zeker ook voor David Cameron die net media magnaat Rupert Murdoch meer ruimte heeft gegeven om nog meer mensen nog optimistischer te maken, maar ook de PVV, VVD en europese leiders op dit moment. Het is tijd dat we meer rampspoed toelaten in ons toekomstbeeld, zodat we beter in staat zijn te dealen met wat er werkelijk gaat gebeuren. Wat dat betreft is er weinig verschil tussen een racejacht op open zee en onze planeet, uitstappen is geen optie.

Deze man verwacht geen warme douche…

Leave a Reply