Solar Cooling (Zonnekoelen), Klaar voor gebruik!

Solar Cooling of Solar Refrigiration verwijst naar koel and airconditioning systemen die zonnewamte gebruiken als energie bron. Afgelopen week (29 sept-2 okt) werd in Palermo, Sicilie de derde door OTTI georganiseerde conferentie gehouden over de stand van de techniek. De conclusie mag luiden: Zonnekoelen is klaar voor gebruik.

Denken of doen

Kort gezegd zijn er twee benaderingen van het concept ‘koelen met zonlicht’. De eerste beschouwd zonlicht als eenvoudigweg een andere bron van energie. Van oudsher zijn er koel technieken gebaseerd op warmte, voornamelijk gas gestookte koelinstallaties. Vervang gas door zonnewarmte en er is in wezen geen ontwikkelings traject te doorlopen. Dit is de strategie van SOLID, een internationaal opererend Oostenrijks bedrijf dat conventionele zonnepanelen gebruikt voor grootschalige koel applicaties. Er zijn verschillende voorbeelde van uitontwikkelde technologie, zn. absorptie chillers en steam jet Chillers, hierover zal ik nog meer informatie toevoegen. Met behulp van die technieken, zonnepanelen en een warmte/koude opslag is een zonnefractie van 100% bereikbaar.

De tweede benadering refereert aan nieuwe technologie, of het door ontwikkelen van bestaande technieken onder de specifieke constraints gecreerd door zonnewarmte, dwz de temperatuur, de beschikbaarheid etc. Hierbij is er veel activiteit op het gebied van adsorptiekoelling en zn. desiccant wielen. DEC ofwel desiccant wielen maken gebruik van een sterk hydrofiele stof (silica gel, zeoliet of bv. zout) om koelwater aan te koelen lucht te onttrekken. Dit wordt ook themische compressie genoemd. Een andere vorm van thermische compressie koeling mbv. hydrofiele stoffen is de zn. vacuum adsorptie koeler. Daarin wordt ook waterdamp geadsorbeert, maar deze is ontstaan door verdamping, en het gekoelde medium is het achter gebleven water. Vacuum adsorptie koeling is een techniek die al in 1987 gepatenteerd werd en door een japanse bedrijf [naam volgt]. Er is een hoop te zeggen over de verschillende ontwikkelingen, en er zullen hier oon nog enkele artikelen verschijnen over de huidge stand van de techniek.

Waarom de Solar Cooling Conferentie

OTTI is een duitse organisatie ter bevordering van ‘technologie transfer’. Eckardt G

ünter, het hoofd van de afdeling voor duurzame energie van OTTI en de initiatief nemer voor de Solar Cooling conferenties legde uit dat zijn motivatie niet is gelegen in idealisme ten aanzien van het klimaatprobleem. De hoofdmotivatie was voor hem dat zonnewarmte die momenteel in toenemende mate voor verwarming wordt benut een groot deel van de tijd onbenut blijft. Om de uitnutting van de investering in thermische zonnepanelen te vergroten leek het zinvol een ander gebruik van de bschikbare energie te bevorderen.

En de koel industrie?

De koelindustrie kijkt intussen toe vanaf de zijlijn. In het geval dat absorptie koelers worden gekoppeld met zonnepanelen hoeven ze niets te doen. Voor het uitnutten elke laatste beetje zonlicht is meer nodig. Koel installatie expertise kan goed worden benut in het veld van zonnewarmte koeling. Lessen van de optimalisatie trajecten ten behoeve van zonnekeoeling leveren ook nuttige lessen voor bestaande technieken. Een voorbeeld is dat regelbare ventilatie en het niet strak handhaven van temperatuur gereisten (maar binnen een acceptabele marge) ook simpelweg electriciteit kunnen besparen. Koeltorens kunnen in veel gevallen vervangen worden door warmte pompen. Een expert in koeltechiek zou in plaats van een vreemde eend in de bijt zonnekoeling kunnen beschouwen als een verrijking van zijn werkveld, met aangename gevolgen voor het image van koelbranche.

Vertegenwoordigers van de australische koelbranche (Stephen White van CSIRO) en bv. Uli Jacob van Greenchiller.de waren aanwezig om aan te geven dat de koelbranche in die landen in ieder geval geinteresseerd is. De houding kan (gezien de omzet in de koelbranche) mijns in ziens veel proactiever, dat zou ook goed zijn voor de werkgelegenheid.

Meer informatie over de conferentie in Palermo en de gepresenteerde technieken zal in de komende weken op deze site worden toegevoegd. Op 6 oktober is er in Nederland overigens een conferentie over Energie besparen met Verwarmen en Koelen.

   

 

 

Leave a Reply