Een Horizontale Koelkast Bespaart 75% Energie

Stomme Apparaten

Koeling is niet weg te denken in het moderne huishouden. De meeste koelkasten zijn zoals ze heten (vertikale) kasten. Een bekend nadeel van deze opzet is dat de koude lucht er min of meer uit valt als je hem opend. Vriezers, waar de deur aan de bovenkant zit gebruiken (mede hierdoor) gemiddeld 18% minder energie en dan koelen ze nog harder ook. Tom Chalko uit Mount Best, Australia wilde weten of hij een horizontale koelkast kon maken en ondekte al doende dat dit meer bespaart dan je zou denken.

Verandering schept mogelijkheden

Omdat Tom al een nieuwe koelkast nodig had besloot hij een vriezer te kopen, en deze te proberen te laten werken als een koelkast. Niet al te technisch ingesteld als Tom was besloot hij de temperatuur regulatie simpel te houden: via de stekker. Hij kocht een normale thermostaat met schakelaar voor de stroom, andere knutselaars hebben al tijdschakelaars gebruikt (maar dan moet je zelf de temperatuur in de gaten houden).

Hmm..Wat is de beste keuze?..

Hoemoetdatdan?

Het’Modden’ van een vriezer is erg eenvoudig. Je hebt alleen met het snoer te maken. Als je de tijdschakelaar gebruikt hoef je die alleen tussen de stekker en het stopcontact aan te brengen. Daarnaa is het opletten hoe vaak hij aan moet om de juiste temperatuur te bereiken (mede dmv. de interne thermostaat van de vriezer). Gebruik je een thermostaat dan moet die zijn sensor in de vriezer hebben. Je bepaald de maximum temperatuur van de vrieskist als je de sensor bovenin monteert. Je moet waarschijnlijk ook het snoer slopen om de thermostaat schakelaar er tussen te koppelen (wellicht werk voor een electricien).

Hoeveel bespaar ik? Eh 75% !!

Tegenover 408 kWh per jaar voor een normale koelkast (en een beetje minder voor de zuinig types), deed Tom’s ‘modded’ vriezer het niet gek, 36,5 kWh/Jaar (0,1 kWh/Dag). Iemand anders had iets mindere resultaten, maar desalniettemin significant: 109 kWh per jaar voor een vriezer die 279 kWh per jaar zou moeten gebruiken. Natuurlijk gebruiken vriezers minder energie als ze niet diepvriezen, maar dit gebruik is ook minder dan de gemiddelde 408 Kwh. In geld termen scheelt het niet veel, zo’n 60 Euro per jaar, waarvan je wel de aanschaf van een timer, maar misschien geen thermopstaat van kunt rechtvaardigen. Een mooie bijkomstighied is dat je met zulk laag verbruik makkelijker met zonnepanelen koelt. Je gebruik kan met een 150 Wp paneel al bij wijze van spreken naar nul. 12 Volt vriezers zouden nog efficienter zijn.

Bespaar 117 Miljard kWh per jaar

Het is enigsinds schokerend dat het veranderen van de koelkast naar horizontaal en het negeren van de eigen thermostaat zulk een besparing oplevert. Je zou nog een tussen variant kunne bedenken door meer gebruik te maken van lades/bakken. Wat nog veel schokkender is is dat deze koelkasten heten zuinig te zijn (met milieu stempels etc. Dat zijn ze duidelijk niet. We zouden 43,9 Miljoen Ton CO2 per jaar besparen (gerekend met aantallen voor de VS) als alle koelkasten horizontaal zouden zijn en beter geregeld!

Leave a Reply