Olie en de Economie

Op de olie website Oil-price.net is een recent artikel te vinden met de titel :"Do Rising Oil Prices Predict Another Economic Recession?", ofwel "Zijn stijgende olie prijzen een voorbode van een volgende economische recessie". Olie is nu $91 per vat en flink in prijs gestegen. De redenen zijn drieerlie (is dat nederlands?), aan de ene kant het inflatoire beleid van de federal reserve (je kunt geen currency war voeren zonder inflatie te creeren), aan de andere kant de toevoer problemen, en aan de derde minder zichtbare kant de prijsmanipulatie (er wordt een aantal keren meer olie verhandeld dan er boven de grond in tankers en opslagplaatsen bestaat, dus er is zoals altijd een fiat systeem gecreerd waarmee tevens de prijs kan worden beinvloed).

De vraag of de olie prijs een recessie zal veroorzaken is een misleidende. Misleidend in de zin dat het een autonomie aan de economie toeschrijft die niet bestaat. Misleidend omdat het een vraag maakt van een 100% zeker causaal verband. Wie produceert nog wat als er opeens geen olie te koop was? Wat zuo het nut zijn? Je kunt het bijvoorbeeld niet naar de kopers vervoeren. De illusie dat er een economie zou bestaan zonder olie is banaal. Waarom wordt olie eigenlijk verhandeld? Het is een enorm risico. Zouden we onze zuurstof voorraad verhandelen als we wisten dat het op zou raken ? We zouden het ransoeneren en hopen dat we nog genoeg hadden om een vervanger te vinden.

Het is tevens min of meer sadistisch om de vraag te stellen. De vraag zou moeten zijn : Zal duurdere energie een recessie veroorzaken? Ja, natuurlijk doet het dat. Is het strikt noodzakelijk? Nee natuurlijk niet, als we maar van die fossiele energie af stappen. Kunt u zich voorstellen dat wind energie sterk in prijs fluctureert? Een plotseling tekort aan golf energie leidt tot grote prijs stijgingen?

Nu we in een (door het klimaat probleem veroorzaakte) klimaat verandering lijken gevangen zal de waarde van zonne electriciteit wel iets dalen omdat het rendement met slecht weer tegenvalt. Maar zou een economie gebaseerd op alleen maar alternatieve bronnen (ex nucleair) zich over de prijs ervan zorgen maken?

Een duurzame economie is niet alleen een potentiele redder van het leven op aarde (want het ongecontrolleerde opwarmen is slechts nog met draconische maatregelen te bestrijden), het is ook een veel stabielere bron van welvaart. Eis deze welvaart vandaag.

Leave a Reply