De Helers van Twijfel, Hoe een handvol leugenaars de klimaat waarheid wisten te verzwakken, en de gevaren van roken, en zo nog een paar ellendige zaken..

Naomi Oreskes brengt aan het licht dat er een zeer gerichte strategie is gebruikt om de al langer duidelijk wetenschappelijke consenses te bestrijden. De strategie kwam voort uit de wens van de industrie niet te worden gehinderd door regels van de overheid.

De geijkte strategie is die van het creeren van twijfel geweest. Deze aanpak maakt gebruik van de publieke misvatting dat wetenschap gebaseerd is op bewijs, en dat er zonder bewijs geen reden is om iets te doen. Natuurlijk gaat het in de wetenschap om het de correcte toepassing van methoden om onzekerheden te reduceren, en is het beste waar men op kan hopen een consesus onder experts, die standhoud totdat deze door overtuigende observaties of analyses wordt verzwakt.

De ellendige mentaliteit van de betrokken wetenschappers om ongeacht de consequenties verlamming op te wekken door de publieke misvatting te benutten heeft ons de laatste 60 jaar vele levens gekost en is nog steeds de hobbie van onverschillige industrialisten.


Uncertainty favors the status quo. Certainty is not the point of science.

Leave a Reply