Achterhaalde Pensioen Politiek

Nieuwe pensioen regels worden niet behandeld door de senaat omdat de leden eerst antwoord willen op een aantal vragen van Jetta Klijnsma. Die wil dat de pensioen fondsen meer ‘reserves’ aanhouden zodat ze minder snel in de problemen komen. Het is abacadabra voor iemand die iets snapt van de financiele markten en de schijnzekerheid die ze bieden.

Kleinsma wil dat de regels 1 januari ingaan, dus de senaat moet haasten, wat een onzin, de senaat is de onderdeel van ons wetgevend orgaan, en wetten komen er pas als deze zijn behandeld. Maar waarom is het zo’n abacadabra?

Ten eerste, als men in het spel van de pensioenen gelooft, kan het niet zo zijn dat pensioenen zichzelf meer zekerheid geven door reserves op te bouwen. Het vermogen hoort te groeien door slim te beleggen, en reserves aanleggen betekent minder beleggen, minder rendement dus minder ‘dekkingsgraad’. Natuurlijk kan dit dus alleen maar door minder pensioen uit te keren, wat neerkomt op stelen van de huidige pensionados en veronderstellen dat dit geld niet sneller weginfleert dan het rendement kan opleveren, wat het niet doet omdat het niet belegd is (nemen we aan).

De enige logica die achter deze nieuwe regels zit is die van het korten van consumptie door de huidige generatie. Dat betekent minder fossiel brandstof gebruik, dus meer fossiel voor de industrie, lagere brandstof prijzen, meer handel waar de financiele instellingen meer interesse in hebben dan de oude dags voorziening van de pensioen gerechtigden. Dit is het kerndoel van de nu 6 jaar oude economische crisis, brandstof besparen door het bv. bij Spanje, Griekenland, Italie weg te halen dmv financieele manouvres.

Momenteel is er een overschot aan fossiele brandstoffen op de markt. het Midden Oosten wil de VS terugdringen van de markt, de VS kan niet opgeven omdat het anders geen macht heeft, en Rusland staat aan de zijlijn te kijken, spijt hebbend van de economische verstrengelingen (die echter de vrede lijken te bevorderen). Stel dat je nu pensioen geniet, dan kun je lekker goedkoop leven. Er is deflatie, dus als je nu zou kunnen inslaan voor de komende 10 jaar zou dat meer weelde opleveren dan wachten op de payoff van Kleinsma, maar dat kan niet want de olie moet ‘economische groei’ bevorderen, dwz meer fossiele consumptie onder consumenten, verspilling dus.

De VS zal niet opgeven, Saudi Arabie ziet echter het eind van zijn olie al, dus stel dat we over 10 jaar in een wereld leven waarin Saudi Arabi zijn olie houdt, China en Rusland de olie uit Iran, Syrie enz verdelen. De VS heeft zich terug getrokken en Europa heeft weinig duurzame energie dankzij de gaslobby, echter het gas is op en Shell haalt niks van de Noord of Zuidpool, omdat ze daar opzij zijn gezet door de grote jongens.

Zonder veel wind, zon en geothermie zijn onze Euro’s dan weinig waard. Dus ook onze pensioenen. Alleen hernieuwbare energie kan zorgen dat toekomstige pensioen gerechtigden zeker kunnen zijn van eten, drinken en een warm huis. Met miljarden op de bank, geen gas en een enkele windmolen zou het gierend duidelijk zijn dat geld, hoeveel je er ook van opzij zet, alleen zoveel waard is als er in de markt kan worden geproduceerd, en zonder energie is dat ziltch. Niks, nada. Noorwegen gaat het ook meemaken.

Sparen van geld kan niet. Het opbouwen van reserves in cash vorm geeft geen enkele zekerheid tav de weelde die met dat geld verkregen kan worden. Investeren in bedrijven die niet voor nieuwe energie zorgen is ook nergens goed voor. Je rendement stopt op het moment dat de energie die de bedrijven gebruikt op is of elders wordt verkocht. De wereld bank had deze analyse ook tav voedsel (energie voor mensen). Het zei dat prijzen zouden stijgen, maar dalen als landen niet meer in staat bleken te kopen. Dit is natuurlijk momenteel het geval net fossiel. Landen vallen af (dit is de trend, misschien wijkt er een dag af). Door wapen gekletter kan de fossiele verdeling wijzigen, maar de trend is duidelijk, meer vraag, minder aanbod, en mensen die er genoeg van hebben (gelukkig).

In plaats van pensioenen te beschouwen als spaarpotten met geld die iets waard zijn (wat niet zeker is), zou onze regering voorzieningen moeten treffen voor huidige en toekomstige gepensioeneerden. Dat is vele malen goedkoper dan sparen/beleggen. De vraag die centraal staat is ongeveer “hoe voeden, huisvesten, en geven we vrijheid aan degene die te oud zijn om bij te dragen aan de productie van weelde”..De groep die te jong is of onnodig mag nog worden toegevoegd (zie stuk over Asscher). het antwoord is simpel : Verduurzaming, de creatie van energie bronnen en productie keten die nodig is. Met 10 jaar investeringen op het niveau van de pensioen premie kan elke komende pensionado in de behoeften gedekt worden. De voorwaarde is dat het systeem dat de senioren ondersteunt goed wordt doordacht, en helemaal vrij wordt gehouden van fossiele input (terugkerende kosten want de brandstof wordt verbrand) en financialisering (terugkerende kosten van rente, hogere prijzen etc.). Het streven is naar een ‘extraeconomische’ oplossing, een die buiten de wereldwijd verbreide schuld economie staat. Om dit te doen is zoveel geld beschikbaar, en nu de fossiele energie goedkoop is kan daar nog veel hernieuwbaar energie rendement mee gehaald worden. Het moment om een nieuwe levensavond te ontwerpen is nu, op deze manier wordt het een doodlopende lijdensweg.