Environmental Protection Agency Zonder Ruggegraat

De VS doet iets aan het klimaat probleem. Het zegt zich op legitieme politieke gronden niet aan harde actie te kunnen commiteren. Iedereen weet dat de politiek in de VS geinstitutionaliseerd corrupt is, het hooggerechtshof heeft dat toegestaan. De industrie kan wetten bij wijze van spreken zo kopen. Laten we echter eens kijken wat er gebeurt. Het gaat hier om een stimulus act, die bedoeld is om banen te creeren en duurzaamheid te steunen.

De website Integrity.org heeft een analyse gemaakt van deze wet waarin de fonsen voor een groot aantal projecten wordt vastgesteld en oa het budget van het EPA. De totale stimulus is meer dan een biljoen. Zelf concludeer ik dat de EPA een adminstratief buget heeft van ongeveer 95 miljoen dollar voor 2012. Dat belooft wat!

Er zijn in 179.000 vrijstellingen uitgedeeld aan federale projecten. Hierdoor zullen deze niet getoetst worden volgens de NEPA, National Environmental Policy Act. Bedrijven die zich in het verleden hebben schuldig gemaakt aan schendingen worden toch vrijgesteld met name:

Dupont (Chemicalien)

Westar Energy (Kolen centrales)

Duke Energy (Kolen centrales)

Didion Milling (Ethanol)

BP’s refinery in Texas City (Reffinaderij met het slechtste ongevallen dossier in de VS)

Als een project in aanmerking wil komen wordt in de wet uitgegaan van vrijwillige rapportage van eventuele schadelijke milieu aspecten.

Sommige gesteunde projecten melden dat zij onbekende miliu risiko’s creeren en dat zij gevoelige resouces negatief kunnen beinvloeden. Sommige bedrijven werden in de wet opgenomen vlak nadat deze waren veroordeeld voor schending van de milieu wetgeving.

Kortom, milieu interess in de VS is een farce, zoals dit altijd een farce is als het bedrijfsleven ongehinderd zijn gang kan gaan. We kennen de dode industriele landschappen toch?

Er kan pas worden geschakeld als de energie bronnen niet meer in prive handen zijn. Pas als de olie voorraad onder beheer is van een international agentschap en allen ten behoeve van de onschakeling wordt gebruikt zal er iets zinvols gebeuren.

Een stimulus op deze manier lijkt als doel te hebben een onoplosbaar probleem te creeren, om van het gezeur af te zijn.

Leave a Reply