Stel u wil geld sparen, u heeft 400,- Euro dat u weg wil zetten tegen een aantrekkelijke rente. U haalt momenteel zo’n 2,2% op een normale spaarrekening, dus na inflatie houdt u niet veel over. Wat als u de 400,- Euro kon inzetten tegen een rente van 7%? Dat kan.
Een kleine zonnepanelen installatie kost nu zo’n 3000 Euro en produceert bij .21 ct/kWh een opbrengst van 360,- Euro per jaar. Dat is bijna 12% rendement op de investering. Echter u heeft maar 400,- Euro, dus hoe doen we dat?
Het antwoord is simpel, u gaat geld lenen aan iemand die zonnepanelen op het dak plaatst. U leent 4 keer een bedrag van 100,- Euro. U doet dat samen met nog 28 mensen tot er een bedrag van 3000,- Euro bij elkaar is. Daarvan koopt de ontvanger van uw lening, de ‘lener’ een PV systeem.
De lener heeft nu de taak om 30 mensen elk jaar rente te betalen. 7,- Euro voor elke 100 Euro geleend geld. In totaal is dat 210 Euro, een deel gaat naar overhead, een deel houdt de lener zelf. De rente is af te stemmen op de bereidwilligheid van de leners, en kan tot 10% oplopen.
Deze constructie kent tevens een belastingvoordeel waarmee de lening kan worden afgelost! De belastingdienst betaalt dus mee!
Op deze manier heeft u uw 100,- Euro vastgezet tot de lener u deze terugbetaalt. In de periode dat u dat doet ontvangt u netjes uw rente. U kunt zelfs uw lening overdragen aan iemand anders, dus verkopen voor 100,- Euro. Dit schept tegelijk een krediet regeling voor mensen die panelen willen kopen, en een investerings optie voor mensen die hun spaargeld beter willen doen renderen.
Dit zonnespaarsysteem, dat we even de Zonnebank hebben gedoopt, is eenvoudig op te zetten. Wat nodig is zijn 30 deelnemers en een kandidaat voor de installatie van panelen. Deze moeten wel optimaal opbrengst genereren.
Juridisch is het eenvoudig. U neemt een risico door geld te lenen, dus die inschatting moet u zelf maken. Eea kan desalniettemin op papier worden gezet, ook de overdacht vereist adminstratie, en de schulden moeten zijn aangemeld bij de belastingdienst.
Heeft u een groot zuidelijk georienteerd dak of zin om deze constructie te realiseren met uw straat of buren, dan kunt u contact opnemen met ons via info@greencheck.nl