Resultaat Solar Frontier CIS Panelen Project Poortugaal

Eerder lieten we de voortgang zien van ons project in Poortugaal (post 1 en post 2), waar een zonnepanelen in een dak geintegreerd, als onderdeel van een serre werden aangebracht. Afgelopen woensdag was de bouw compleet, waarvan een groot deel bestond in de serre zelf. Deze werd van kasmateriaal opgetrokken door de mannen van tuinkas.nl met twee verschillen, nl in plaats van gangbaar enkel werd gelaagd glas gebruikt, en de gebruikte profielen waren iets dikker dan gebruikelijk. Zo ontstond een stevige constructie die door de exacte kleurovereenkomst (via RAL kleur) met de rest van de kozijnen in het huis goed combineerden.

Zonnepanelen worden doorgaans niet als dakbedekking beschouwd hoewel ze getest zijn voor hagel, en jaren op daken intact blijven. Met de huidige prijs van rond de 100 Euro/m2 is het niet gek om te overwegen uw dak volledig met panelen te bedekken. Daarvoor bestaan speciale montage systemen. Misschien is dit met de BTW verlaging in het Woonakkoord die bovenop de bestaande 15% subsidie komt wel een beter idee dan ‘passieve’ dakpannen. Heeft u hier vragen over dan kunt u een email sturen naar info@greencheck.nl 

Eea moest wel gevierd worden! Het werk in februari was door het extreem wisselvallige weer niet al te makkelijk, maar het resultaat staat. De gebruikte frames hebben wel koude bruggen, maar de afscherming van wind en regen zal toch voor een bijkomende gas besparing zorgen. In principe is de warme lucht die zich met wat zon in de kas verzameld ook te gebruiken om water te verwarmen (dmv een lucht/water warmtepomp). 

De gebruikte Solar Frontier CIS panelen zijn praktisch zwart. Recent is er meer aandacht, Showa Shell wil ze op grote schaal gaan produceren. Ze zijn energetisch voordeliger, dwz kosten minder energie om te produceren. Ze hebben geen polariserende glans en lijken daardoor meer op zwart ceramiek dan een zonnepaneel. Het plan is om met een Gelijkstroom omzetter (DC/DC), die van 84 Volt 12 Volt maakt, accus op spanning te houden die dan ‘s avonds kunnen worden gebruikt voor ledverlichting op de gallerij. 

De Aurora Power One 3.2 omvormer is aan een uiteinde van de gallerij gemonteerd, de panelen zijn in vijf groepen van vier panelen gegroepeerd doe parallel geschakeld zijn via een sting box in het midden van de gallerij. Van daaruit lopen twee kabels naar de omvormer. Deze Power One kan input twee verschillende georienteerde paneelgroepen verwerken, maar in dit geval wordt de invoer stroom over beide groepen verdeeld.

Leave a Reply