CIS Panelen project Rotterdam

English version below

Afgelopen week begonnen we met de bouw van een zonneluifel een serre met een dak van zogenaamde CIS panelen. In totaal zal 3200 Wp, 20 x 160 Wp worden geplaatst. Deze panelen zijn gemaakt van een mensel van Koper Indium en Selenium. Door deze samenstelling zijn ze minder energie intensief om te maken, en benutten ze een groter deel van het spectrum, waardoor ze zo’n 20% meer opbrengen. De bouw is nog niet af maar hieronder ziet u een aantal foto’s van het proces. Heeft u vragen dan kunt u ons emailen via info@greencheck.nl.

De opdrachtgever van dit project zocht een manier om de gevel beter tegen de wind en regen te beschermen. Daarbij bestond interesse in panelen omdat de gallerij ideaal Zuid georienteerd was. Na het overwegen van verschillende mogelijkheden werd gekozen voor CIS panelen die zouden worden geintegreerd in een soort muurkas/serre. Hiervan werden tekeningen gemaakt, vergunning aangevraagd, wat verder soepel verliep. De mannen van tuinkas.nl waren bereid deze te bouwen. De panelen/project coordinatie werden door ons geleverd.  

De schets hierboven laat het eindresultaat zien, hoewel er uiteindelijk gekozen is voor klapramen om en om, niet overal. De maten werden aangepast aan de breedte van de panelen zodat het geheel meer regelmaat vertoonde. Zie de initiele post hier.

Het frame werd speciaal bedacht zodat er zonnepanelen op zouden kunnen rusten. De hoek was bepaald door de lengte van de panelen, 1,25 meter, maar kwam redelijk uit (werd iets stijler dan optimaal). De panelen van Solar Frontier hebben een prettige verhouding. Het was onze intentie dit type onder de aandacht te brengen, vanwege de hogere opbrengst en ecologische eigenschappen. Een CIS paneel kost minder energie om te maken dan een gangbaar paneel. 

Hierboven ziet u een ietwat vage foto van het paneel oppervlak, daarin zijn strips te onderscheiden. Bij CIS panelen is elke strip (die loopt over de lengte van het paneel) een cel. Er zitten er zoveel op dat het gezamelijke voltage rond de 110 volt ligt (84 volt belast), de output is 160 Wp, de opbrengst van 20 stuks is ongeveer 570 Euro per jaar.

Wat kleur betreft zijn ze bijna zwart, of antraciet. Zonnepanelen kunne prima dienen als dakbedekking, ze zijn waterdicht, ontworpen voor hagel en ander weergeweld. Er zijn verschillende systemen om ze in het dak te integreren. 

De 23 panelen die de hele breedte van de gevel (22,68 meter) bestrijken werden op een nette pallet geleverd, met metalen fram ter bescherming. De bijpassend omvormer zal in een komende post worden getoond. Het hogere voltage is geen probleem voor normale omvormers.  

Eenmaal aangebracht ontstaat een zeer net beeld, de panelen hebben goede afwerking, specifiek ontwikkeld om 30 jaar onderhoudsvrij te zijn. De kabels die u hieronder ziet zullen bovenlangs geleid worden naar een stringbox, een doos met diodes om te voorkomen dat stroom terugloopt via een minder presterende groep panelen. 

Door het toevoegen van de kas met zonnepanelen is niet alleen een manier gevonden om de panelen te bevestigen en de regen buiten te houden. De kas heeft isolatiewaarde en het is een warmte collector. De warmte die op de panelen en door de ramen valt zorgt voor zogenaamde ‘Solar gain’ net als een zn. Trombe muur. In de winter is deze groter omdat de zon lager staat en in de zomer minder, vooral op het heetst van de dag. Dus het huis is warmer in de winter, en koeler in de zomer, zeker als in de zomer de raampjes openstaan. Verzamelde warme lucht kan via een warmtepomp worden gebruikt voor warm water.

Wordt vervolgd.. 

For english click below link.. 

Leave a Reply