Klimaat Kolonisatie

Het verhuizen van een volk of iig grote aantallen bewoners van bepaalde landen is de afgelopen eeuw regelmatig voorgekomen. Er waren oorlogs gerelateerde verhuizingen, in Vietnam, Rwanda, Irak bijvoorbeeld, en economische verhuizingen, van Suriname, Turkije en Marokko naar Nederland bijvoorbeeld. Bij het ontstan van India was er een grote verhuizing van moslims naar Pakistan. Aan het eind van de tweede wereldoorlog was er een enorme verhuizing van joden naar Palestina. Dit zijn een paar voorbeelden, zeker niet alle mogelijke.

Het klimaat noopt tot nieuwe verhuizingen. Dit is ook bekend bij het IPCC. Als men voorspelt dat de regen in Africa de komende 8 jaar 50% af zal nemen en men stelt vast dat er bijna geen irrigatie is dan zullen grote aantallen mensen moeten vluchten of van de honger omkomen. Het natter vruchtbare Noord Europa is wat dat betreft bijna niet te beschermen tegen mensen die vluchten uit droge dorre en chaotische gebieden. Is het niet droogte dan zijn het overstromingen omdat onze atmosfeer met de stijgende temperatuur meer water vasthoudt, en als gevolg daarvan warmer wordt. Dit soort snelle feedback mechanismen werd door de koolstof gesubsidieerde media en koolstof afhankelijke economie angstvallig uit ons bewustzijn gehouden als een ‘unknown’. Sandy liet zien dat deze nu gearriveerd zijn.

Maar vluchten is niet de oplossing. Vluchten voor klimaat gerelateerde onleefbaarheid is een stap nemen dichter naar de afgrond. Alleen vechten heeft zin, en de mensheid kan vechten tegen de erosie van leven en het verschuiven van ecologische evenwichten. Vaak wordt daarbij gedacht aan reservaten en conservering. Dat gaat niet helpen. Dankzij de olie propaganda en presidenten zoals Reagan en Clinton is het raam opengezet en zijn de wespen binnen. De atmosfeer is onze vijand, ze moet weer worden hersteld naar ~50% van de huidige CO2. Daarbij moet ze beschermd tegen de methaan die er vanzelf bij zal komen. De waterdamp zal er bij afkoeling vanzelf weer uitvallen. Gebeurt dit niet dan zullen de meeste soorten uitsterven door een cascade van chemische processen net als tijdens de End Permian Extinction. Urgenda klaagt de staat aan voor inactie, maar Greencheck heeft onderzocht of wij ons mogen verdedigen tegen Extinctie. Dat mag, als u maar een verstandsverbijstering heeft, dan mag u schade aanrichten die telt als zelfverdediging. Kijk even naar de schade die banken nu aanrichten in hun zelfbehouds waanzin, daarvoor worden ze niet eens aangeklaagd! 

De politiek van de partijen die het niets kan schelen wat er met het leven op aarde gebeurt is "Doorgaan, verzwakken". Maatschappelijke chaos als gevolg van bezuinigingen (energie besparingen) zullen een politieke kentering teweeg brengen die het nog makkelijker maakt mensen de verkeerde kant op te sturen. In Griekeland steekt het fascisme de kop op, worden de Duitsers als fascist uitgemaakt, terwijl de nieuwe fascisten eenkennig het probleem of de oplossingen negeren, ontkennen, verachten. 

De oplossing is om te vechten tegen het probleem. Dit probleem heeft veel kanten waartegen gevochten kan worden. Er gebeurt een hoop op het gebied van kennis en behoud van onze welvaart, maar daarmee wordt de trend niet gebroken. De opwarming kan bevochten worden met afkoeling, de verschraling met irrigatie, de vervuiling met energie met schone opwekking. Wie zegt "Daar is geen geld voor", heeft gelijk, maar geld is niet nodig. Geld zoals we dat als krediet kennen is het tegengestelde van wat er nodig hebben. Het gevecht moet op basis van hernieuwbare energie plaatsvinden, niet ons bekende koolstofkrediet.

Toen Ghengis Kahn zijn ding had gedaan op de steppen van Mongolie koelde de planeet een beetje af. Hij had zoveel boeren over de kling gejaagd dat de bomen terug groeiden op het bouwland en CO2 opnamen, met een meetbaar effect op co2. Hoeveel geld had hij hiervoor nodig?

De truc is te zoeken naar methoden die geen investering vereisen maar wel in staat zijn het klimaat er bestrijden, hoofdzakelijk doordat er gebruik wordt gemaakt van lokale grondstoffen, zon, wind, aardwarmte. Wie zo denkt scheldt voor het economische altaar. Dit is omdat de economie voor een groot deel een machtsmiddel is. Onafhankelijke economische groei is veelal ongewenst, want dat betekent verlies voor eventuele kredietverstrekkers. Stelt u zich voor dat een huis gebouwd kon worden zonder krediet!

Het nieuwe economisch denken heet Roboeconomics 

Met gebruik van slimme technieken en hernieuwbare energie is dat zeker mogelijk. Hele steden kunnen zonder krediet gebouwd worden, hele irrigatie systemen, desalinatie fabrieken, plantages, alles zonder een rode cent geld of druppel olie. Dat komt omdat er enorme hoeveelheden ‘energie overgoten’ land is dat niet bijdraagt aan enige economie, behalve mijnbouw, nl, de Sahara en oceaan op de evenaar, andere zonnige woestijn gebieden, bv. een enorm deel van Australie.

Om terug te komen op volksverhuizingen, er is nog een soort verhuizing, namelijk de kolonisatie. Hierbij wordt niet naar een economie gereist maar naar een belofte. Een kans. Dit was America, Indonesie, India voor de Engelsen. Vaak welliswaar met een motief om grondstoffen of arbeid te exploiteren. Maar voor veel mensen in India of Amerika was het een zware struggle. Vandaag kunnen we veel beter plannen en voorspellen wat het leven van mensen zal betekenen. Hoe zullen mensen overleven in de nieuwe omgeving. Er zijn drie gebieden met belofte die we hier zullen noemen : De woestijn en de zee en verlaten land.

De woestijn is droog, maar dat is makkelijk verholpen. Is de woestijn nat dan kan men er van leven, hoe, dat weten wij. De zee is nat, maar met wat men op zee vindt kan deze worden droog gemaakt en ontstaat er bebouwbaar land, waar men op kan leven. Verlaten landbouwgrond kan ook terug in productie gebracht worden. Er is geen reden om land te verlaten omdat er schulden oid op rusten. Irrigatie is geen probleem als je het buiten de huidige markt aanpakt. Omdat het grootste opstakel de economie is hebben we hier eerder al geschreven over zn extraeconomical zones.

Dus is er de uitdaging voor mensen die het niet zien zitten om te migreren naar nieuwe gebieden. Gebeiden die in cultuur gebracht zullen worden en die zullen dienen om CO2 af te vangen. Met het kwijten van die taak zullen mensen een makkelijk leven kunnen leiden want machines en automatisering zijn volstrekt niet uitgesloten. Het enige dat nodig is om deze oplossing te lanceren is wat is beschreven in het stuk over de extraeconomische zones.

Er is een kolonialisme gaande in Africa waar grote stukken land in cultuur worden gebracht mbv. aquifer water, afrikaanse olie en intensieve methoden. Die beweging is nog steeds richting ecologische catastrofe. 

Misschien lag het beloofde land van Mozes de andere kant op. Is hij bij de Rode Zee de verkeerde kant op gelopen. Misschien kan het volk van Israel, dat jaren garandeerde dat de Saudische olie door de VS kon worden geconsumeerd de weg kan wijzen naar een wereld waar het menselijk brein de dienst uitmaakt. Het land heeft elke techniek, het motief en de kans om de Afrikaanse woestijn te bevolken en vergroenen. Welvaart voorkomt oorlogen, wraakzucht wordt gesust door een goed leven, en problemen zijn er om te worden opgelost, niet geexploiteerd.  

Over Extraeconomical Zones 

Duurzaamheid door een duale wereld economie 

The importance of glass 

Leave a Reply