Een ingewikkeld systeem is duurder, en soms is de complexiteit een gevolg van slecht design. Echter wel goed voor de ‘economie’. Zie de video hieronder waarin allerlei kosten en zelfs onderhoud verdwijnen door het iets anders te doen..
Niet duidelijk waarom de zn. Glycolsystemen worden geinstalleerd.Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen dan zwaartekracht om de leidingen schoon te krijgen. In combinatie met een warmtepomp en el opslag potentieel een goedkoop onderdeel van een totaal oplossing.
Prijzen
Zonneboiler systemen van het Drainback type zouden een stuk goedkoper moeten zijn. Allerlei onderdelen vallen immers weg. De Drainback systemen worden ook wel Leegloop, of Drukloze systemen genoemd. Er worden veel meer ‘systemen onder druk’ (glycol) aangeboden dan drukloze zoals bv. hier.
www.dutchsolarsystems.com Drainback 2850,- voor 120 liter
www.hrsolar.nl Gesloten 2890,- voor 120 liter
Misschien ligt de prijs overeenkomst aan het blijven gebruiken van de complexe druk opslag vaten die in een terugloop systeem niet nodig zijn, zoals hier. Er hoeft in alleen een warmtewisselaar te zijn voor het benutten van de warmte, niet voor het overbrengen van warmte van de zonneboiler naar het vat.
Hier is een meer logische prijs, met uitleg van de voordelen van de terugloop zonneboiler :
Solesta introduceert de vacuümbuis zonneboiler met 15 buizen en
100 liter boiler voor een prijs van €1395.- incl.
Dat scheelt 45% in de kosten tov de andere twee prijzen. Het lijkt of zonnewarmte een stuk minder ingewikkeld kan. Daarbij komt nog dat glycol systemen niet eens efficienter zijn.
Straatwarmte
Enige jaren geleden vroeg ik met een expert op gebied van zonneboilers of het zin had huizen in een straat de warmte productie te laten delen, bv. met een groot centraal opslagvat of iig collectoren die meerdere daken overspannen. Dit was lastig omdat elk huis zijn gesloten systeem zou moeten hebben. Nu lijkt het of het meer een kwestie is van het verdelen van de opbrengst (in heet water) over verschillende opslagtanks uit verschillende collectoren, meer een rangeer probleem. Dat kan automatisch. Aangezien er geen druk op de leidingen staat (behalve wat onderdruk) is de koppeling van systemen ook niet complex. Opslag kan plaatsvinden in een vacuum geisoleerde centrale tank, van grote capaciteit als het moet, die bv. makkelijk onder een voortuin past. Omdat er alleen met de waterdruk rekening hoeft te worden gehouden en niet met pompdruk of druk door het ontstaan van dampen kan dat een eenvoudige (zelfs betonnen) bak zijn.
Met een eenvoudiger aanpak van het zonnesysteem is het aansluiten van extra capaciteit niet zo’n moeite. Als je gewoon erg heet water wil maar niet veel, dan is het zaak om meer collectoroppervlak te gebruiken. Vacuum buis collectoren kunnen stoom genereren, het hangt af van hoe snel je de warmte afvoert. Omdat je zelf kan beslissen hoeveel collectors je ‘aanzet’ dmv de watercirculatie valt de temperatuur dus te regelen. Men kan zeggen dat het geen zin heeft om meer collectors te nemen omdat het opslagvat te klein is, maar als men het water warmer wil bij minder zon is dat het enige dat werkt. Door het circulatie systeem simpel te houden blijft meer geld over voor de werkpaarden van het systeem, de collectoren.