VVD Blokkeert SVN Duurzaamheidsleningen

SVN Verstrekt in naam van gemeenten zogenaamde Duurzaamheids leningen. Deze kunnen mensen afsluiten als zij een hypotheek hebben. De regeling betekent rentekorting van 3% en komt neer op een subsidie van ongeveer 1000 Euro op een investering van 7500 Euro.

De schoorsteen moet roken 

In Utrecht is zo’n regeling geldig en men zou zeggen dat deze dan wel snel zou worden uitgeput door de vele huiseigenaren die de stad graag wat duurzamer willen maken, of het nou om isolatie gaat (dat een effect heeft op het gasgebruik) of het plaatsen van panelen (extreem rendabel) of een nieuwe CV.  De VVD is tegen.

"Geld lenen aan particulieren om hun bezit te verbeteren, is volgens de VVD geen kerntaak van een gemeentelijke overheid. Voor de overgrote meerderheid van woningeigenaren is het mogelijk om de investeringen met eigen geld te doen, of is het eenvoudig zelf een lening te krijgen. Met de succesvolle motie wordt nu voorkomen dat gemeentelijke leningen aan deze bewoners worden verstrekt. Hiermee hoeven marktpartijen niet te concurreren met de kortingen die de gemeentelijke subsidie bieden." (bron)

Wat bedoelt de VVD met ‘Kerntaak’? Men mag wel geld uitgeven maar niet lenen? Wat is een gemeentelijke investering dan? Wat is nu een ‘kerntaak’ van een gemeente? Dan zeg je dat ze zich tot het minimum moeten beperken, niks dus? De gemeente zijn ook burgers die het leven in hun stad makkelijker willen maken. Burgers die een schone stad sneller dichterbij willen brengen. Wil de VVD dat niet?

Maar het pleidooi van de VVD is onzin. De toets voor de Duuzaamheidslening is dezelfde als voor andere leningen. Er wordt gekeken naar de draagkracht van de lener. Die andere leningen hebben echter de normale rente zonder korting. Daar trekt een bank dus 15 jaar 5,2 % van oid. De VVD vindt dat dit concureert met de markt. Welke markt precies? De leningen markt? Geen sprake van, die verdient altijd even veel aan de leningen. De Duurzaamheids markt? Geen sprake van, stimuleert immers uitgaven aan duurzame aanpassingen. De leners? Die hebben alleen het voordeel van een deels geneutraliseerde energie rekening. 

De VVD is gebrand tegen voorbeelden van heerlijke rentenieren op je investering in zonnepanelen en isolatie e.d. Die cadeaus aan jezelf blijven geven, met elke slanke jaarrekening. Banken vinden dat niet leuk aangezien er daardoor minder geld omgaat.

Maar "De wethouder zal de regeling aanpassen en ook toekomstige regelingen in de geest van de motie uitwerken. Zo kunnen marktpartijen in Utrecht leningen blijven verstrekken voor duurzaamheidsinvesteringen." en daar ongeacht wat de gemeente bijlegt vet aan verdienen. De ‘Schone Samenleving’ zal er niet snel komen dankzij de ‘markt’ vigilantes.   

Leave a Reply