To our Podcasts

BTW Verlaging Zonnepanelen Waarschijnlijk

Her en der wordt uitgelekt dat het nieuwe akkoord tussen VVD, CDA, D66 en Groenlinks een BTW verlaging zal inhouden. Van het blog Greenem :

  • De BTW op zonnepanelen gaat inderdaad naar 6%
  • De verlaging gaat in per 1 juli 2012
  • Het 6%-tarief geldt voor zowel de technische onderdelen (zonnepanelen, inverter) als de installatie en manuren
  • Er is nog geen volledige duidelijkheid of zonneboilers ook onder de BTW-verlaging vallen. Dit is ook nog niet uitgesloten
  • Het verschil tussen het oude, hoge, en nieuwe lage BTW tarief wordt via een subsidieregeling uitgevoerd
  • De verdere details worden momenteel door het Ministerie van Financiën uitgewerkt.

Er is nog geen 100% zekerheid, maar het lijkt duidelijk dat er geluisterd is naar de noodkreet vanuit de installatiesector.

Een btw verlaging of opheffing voor energie opwekkende installaties en aanverwande activiteiten is volstrekt logisch. De installateur voegt geen waarde toe aan de panelen, het zijn kant en klare producten. Btw heffen over de geproduceerde energie is nog verwarrender. Niemand doet iets als een zonnepaneel stroom produceert, in tegenstelling met bv. het gas of electriciteits bedrijf (waar veel mensen in de weer zijn om alles op gang te houden). Daarbij is energie geen product, maar een productiemiddel.   

Het is echter een vreemde zet op dit moment, waarop veel mensen inderdaad geinteresseerd zijn in de aanschaf van zonnepanelen, waarop de installateurs met een planning zitten en betalingen van klanten verwachtten. Wat dat betreft is het niet zo slim dat deze informatie uitlekt. Het is ook niet duidelijk hoe de btw verlaging wordt doorgevoerd. Hoe gaat dat met andere producten met een laag tarief? Waarom niet op exact dezelfde manier? Het is te hopen dat er een uitleg komt over de invoering, en dat besloten wordt de btw verlaging retroactief op de datum van de aankondiging te laten ingaan, want klanten zullen zich willen terugtrekken uit gemaakte afspraken, en terecht. Dat kan rampzalig zijn voor installateurs.

Een verlaging van 13% op de btw zal voor een deel worden geabsorbeerd door de installateurs, die als ze de nu vaak gangbare 2,0 – 2,5 per Wp rekenen het echt moeten hebben van de installatie, een niet triviale zaak die soms best uitdagend is. Stel echter dat de 8% een voordeel wordt van de ‘prosument’ en 5% voor de installateur, dan betekent dat toch dat u gemiddeld een jaar eerder winst gaat maken met uw panelen ofwel dat het jaarlijks rendement rond de 10% komt te liggen!

De btw in de hernieuwbare energie sector moet naar nul. De Btw op zelf geproduceerde energie en het transport ervan moet ook naar nul (transport kost al energie). Zo kan de basis van een generatieve economie worden gelegd waar we nooit meer iets aan hoeven te veranderen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *