To our Podcasts

Wat is een (Wp) Watt Piek?

Wattpiek (Wp) is het nominaal output vermogen van een zonnecel of zonnepaneel, getest onder standaard omstandigheden (STC, Standard Test Conditions). Deze condities zijn: (bron)

  • een loodrecht ten opzichte van de zonnestralen gepositioneerde module,
  • een zonnestraling van 1000 watt/m²,
  • een genormaliseerd zonnespectrum voor AM = 1,5. AM is air mass, luchtmassa, een maat voor de lengte van de lichtweg door de atmosfeer en
  • een celtemperatuur van 25 °C (dus niet de omgevingstemperatuur).

In Nederland geldt als vuistregel dat één wattpiek een opbrengst heeft van gemiddeld 0,88 kilowattuur stroom per jaar[1] (de overheid gebruikt de norm 0,85). Met 4000 wattpiek heb je op jaarbasis ongeveer 3520 kilowattuur stroom. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks naar schatting 3.500 kilowattuur stroom. 

Met een electriciteitsprijs van 0,20 Euro brengt elke Wattpiek (Wp) bij optimale (pal zuid, 30 graden met de grond) orientatie dus 17 cent op. Een paneel van 230 Wp genereert inkomsten van 230 x 0,17 per jaar 39,- Euro. De vuistregel in kan zijn 85% van de stroomprijs per Wp per jaar. De inkomsten worden automatische gecorrigeerd met inflatie en profiteren van hogere fossiele electriciteits prijzen. Panelen gaan minstens 30 jaar mee, dus het is misschien beter ze te zien als een bron van regelmatige inkomsten, alsof u een kamer verhuurt.

Wp Waarde Paneel  Inkomsten Euro/Jaar In Nederland
180 Wp  30,6
 200 Wp  34,0
 230 Wp  39,1

Temperatuur effect 

Er wordt vaak gesproken over de effecten van de temperatuur. Panelen zetten ~15% van het opvallende licht om in electriciteit, een deel wordt teruggekaatst (minmaal) en de rest wordt noodzakelijkerwijs omgezet in warmte. Aangezien de meeste panelen buiten zijn gemonteerd kan men aannemen dat panelen behalve bij totale windstilte genoeg koeling krijgen van de wind. Op de datasheet van de panelen is te lezen wat het effect vanopwaring is (verschilt niet veel). Bijvoorneeld de 230 Wp panelen  heeft een onderstaande temperatuur gerelateerde prestatie profiel. De Wattpiek output is het maximum aantal Volt maal het aantal Ampere (omdat 1 Watt gelijk is aan 1 Volt x 1 Ampere).

Dus bij 25 graden is het 5 ampere x 46 volt = 230 Wp (25 graden is de temperatuur waarop het paneel wordt genormeerd). Bij 75 graden is het 5 ampere x 36 volt = 180 Wp. Dat betekent dat de afname 22% lager is. Dit is ook weergegeven in de zogenaamde TK Pmax van 0,49% per graad Celcius. De berekening is die van de gevraagde (75graden) – de norm temperatuur (25 graden) = 50 maal de TK Pmax = 0,47% = 23,5 % afname. Hiermee wordt de normale opbrengst vermeningvuldigd (het wordt er niet van afgetrokken!). Dus een paneel dat normaal 15% efficient is wordt als het erg heet is 11,5% efficient. Deste warmer het paneel echter, deste meer convectie (warme lucht stroming) en deste meer koeling. 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *