Het Einde van Belastingen! De eerste vrucht van Robo(eco)nomisch denken..

Roboecnomics is het econmisch denken van het tweede (en laatste) (eco) industriele tijdperk 

Er is momenteel een discussie gaande over de belastingen op duurzaam opgewekte energie. De lokale handel hierin wordt gehinderd door btw en energie belasting, je mag je stroom niet aan je buurman leveren zonder die te betalen. Robo(eco)nomics, het nieuwe economisch denken dat de fouten van Keynsian economics repareert heeft een verassende visie op belastingen. Dit is omdat Roboeconomics erkent dat ons geld in feite een energie distributie systeem is. Elke euro en dollar ontleent zijn waarde aan het feit dat een producent er zijn productie mee kan laten plaatsvinden, of het nu mijnbouw is, logistiek of een ander proces, en altijd is de voorwaarde dat zijn euro of dollar de energie kan betalen die hiervoor nodig is. 

We leven in een carbon/krediet of olie/krediet systeem, waarin de olieboeren het gebruik van de olie toestaan voor ze het resultaat van de productie in ontvangst nemen. Banken geven papier uit waarmee wij de fossiele brandstoffen kunnen ‘kopen’, maar natuurlijk is de uitwisseling geen evenwichtige, iets dat ons ontgaat omdat we de waarde van papier zien in de context van wat we er mee kunnen kopen. Dit systeem is ontstaan op basis van een goud standaard systeem, dat afgeschaft moest worden omdat er veel te veel olie was, en de beperkte goudhoeveelheid de groei en materiele inkomsten van banken zou beperken (al het goud zou bij de olieboeren terecht komen, en dan zou de economie door geldgebrek instorten).

Geld representeert momenteel fossiele energie. Vraag u af wat een euro waard zou zijn als u of degene aan wie u deze betaald er geen fossiele energie mee zou kunnen kopen.

Belastingen

De rechtse partijen willen graag dat onze regering zich onthoud van het heffen van teveel belastingen. Dat is omdat deze partijen meedenken met het bedrijfsleven, en dat bedrijfsleven produceert en verkoopt liever dan dat het ambtenaren op de been houdt. Dit gaat in de VS zelfs zover dat de bedrijven de milieu en farmaceutische controle agentschappen proberen op te heffen, want dan kun je zonder risico van boetes en zonder dure tests allerlei producten op de markt brengen.

De linkse partijen vinden die afschuwelijk, want die zien de ‘externaliteiten’ voor wat ze zijn, essentieel, een voorwaarde en een slachtoffer van zware industrie en het gebruik van fossiele brandstoffen. Deze partijen willen dat de vervuilende industrie belast wordt, dat de regering macht heeft om te zorgen dat een egoistisch chemicus geen product op de markt dumpt dat bv. alle bijen om zeep helpt (zoals in de VS, ondanks de waarschuwingen van de EPA is gebeurt).

Belastingen worden gezien als de levensader van een dominante regering die bedrijven in de maatschappelijke pas houdt. Het is de vraag of de bedrijven er een probleem van zouden maken als de regering die op eigen kosten deed, waarschijnlijk niet, waarschijnlijk zouden er twee kampen ontstaan, Apples vs. de Monsanto’s zo gezegd.

Geen belasting!

Roboeconomics kan zichzelf demonstreren door in deze kwestie de oplossing te bieden: Alle jaarlijkse belasting heffingen die de burger ontvangt worden omgezet in een afbetaling voor duurzame energie bronnen die eigendom zijn van de belastingheffende instantie. Dus in plaats van eindeloos belasting betalen zult u dit nog ongeveer 10 jaar moeten doen, en dan is het voorbij. Nooit meer belasting betalen!

Steden als Rotterdam en Amsterdam hebben een enorm bedrijfsleven dat de energie die ze leveren prima wil afnemen, en bovendien zijn ze in staat om zelf de prijs ervan te bepalen. Provincies hebben nog steeds reserves uit de verkoop van de energie bedrijven, en kunnen zo in elke locatie de belastinglast verlagen, en zo zelfs bedrijven en economisch verkeer aantrekken. Het krediet kan van de staat komen, of van de banken, of van de burgers. Zo simpel kan het zijn. Links en Rechts zullen dit idee steunen!

Marges

Ook marginale heffingen zoals btw en energie belasting zijn kandidaat voor eliminatie op deze wijze. Het enige dat hiervoor nodig is is het besef dat het verstandiger is om geld in energie te investeren, aangezien deze energie in handen van producenten reden geeft tot het in omloop brengen van meer geld. Energie is de fundamentele economische stimulans, niet geld. Zeker nu alle olie maatschappijen aangeven dat de voorraden en het gemak van winning afnemen is het verstandig de nodige voorzieningen te treffen voor de fossiele energie die daarvoor nodig is te ‘duur’ is geworden

Over Roboeconomics

Roboeconomics is een economisch denken dat streeft naar een maxim duurzame energie aanbod om daarmee de essentiele automatissche (robotic) productie processen aan te drijven. Het resultaat van die productie wordt via een nieuwe valuta, een energie krediet dat elke burger (die energie produceert) kan maken verhandeld. Iedereen die niet werkt vanwege de automatisering krijgt een basis energie krediet.

Door steeds meer hernieuwbare energie online te brengen (bij voorkeur in de buurt van de productie locaties) worden alle ‘kosten’ in de maatschappij gaandeweg naar nul gebracht. Niet alleen productie maar ook recycling kan kostenloos plaatsvinden. Door de aard van het energie krediet is het bankwezen niet langer nodig als carbon/krediet systeem, het nieuwe energie krediet verdwijnt op het moment dat de energie is geleverd, in tegenstelling tot de huidige schulden die blijven bestaan als de benzien, olie, kolen en gas al lang in rook zijn opgegaan. Zo wordt voorkomen dat er een machtige financiele industrie ontstaat en mensen ten onrechte geloven dat ze bv. een pensioen hebben. Dat hebben ze alleen zolang er nog olie te koop is tegen een redelijke prijs.

Zo kan men met sterke gezondheid en milieu kwaliteit garanderende overheden en een welvarende toekomst tegemoet zien, waarin het zelfs denkbaar is dat de ecologische schade die het gebruik van fossiele brandstoffen heeft veroorzaakt wordt gerestaureerd. 

Copyright F. Rincker 2011

Leave a Reply