Banken Willen Niet. Dwing Ze.

Het is geen nieuws voor ondergetekende, maar het verhaal van Marjan Minnesma van Urgenda, die 5 miljoen overbruggings krediet nodig had om zonnepanelen van China naar Nederland te verschepen spreekt boekdelen. Ze had geld van de kopers, ze had de panelen besteld. Nu moest ze een international bank bereid vinden de financiele garantie in China af te geven die ze in Nederland kon na komen. DAT IS DE ENIGE REDEN WAAROM INTERNATIONALE BANKEN BESTAAN !!! DAT IS DE ENIGE REDEN WAAROM ER INTERNATIONALE HANDEL IS !!! Maar, nee, allerlei excuses. Nul, niks nada. Teenslippers ok, zonnepanelen nee. Het laat zien dat Nederland gevangen blijft in het olie/krediet systeem tot ze haar eigen weg naar de duurzame vrijheid bekostigt.

Het is uiteindelijk wel gelukt, de chinese producent leverde gewoon, en zij betaalde vooruit. Het bankwezen wilde wel fees vangen, maar werd door de persoonlijke relatie tussen Marjan en de chinese leverancier onzeild. Bravo, haar verhaal hier.

Het dubbeltje is misschien om politieke reden nog niet gevallen. Nog wordt de schuld gelegd bij ‘risico mijdend gedrag’ van de banken of bij het ‘politieke klimaat’. Wie domineert de politiek en bepalen keer op keer de agenda? De banken. Wordt wakker mensen, de banken zijn het probleem. 

Maak een wet die kredietverstrekking voor duurzame energie die voor productie wordt aangewend verplicht maakt op basis van standaard berekeningen. Het is alleen door de belangrijke relatie met fossiele brandstoffen dat banken niet kunnen meewerken. Ze moeten wettelijk energie agnostisch gemaakt worden.

“De banken geven stelselmatig het onzekere politieke klimaat op het gebied van duurzame energie in Nederland de schuld.”

Leave a Reply