Facebook Open Compute

Facebook heeft door de schaal een duidelijke vrijheid tov optimalisatie van de gebruikte systemen, net als Google neemt het op dat gebied ook initiatief. De fundamentele bedrijfsvoerings strategie van kosten reductie en winst vergroting komt voor internet bedrijven voornamelijk neer op het reduceren de soms aanzienlijke koel vereisten. Omdat het internet een van de belangrijkste energie consumenten is (ongeveer 2%, vergelijkbaar met de luchtvaart) en nog steeds groeit is het geen luxe om informatie over kosten besparingen te delen. Hieronder een paar video’s van het Facebook Open Compute project.

Processor 

Er zijn tegenwoordig steeds meer uiterst zuinige processoren. Processorenof CPU’s is het onderdeel van uw pc of server dat al het werk doet. De Atom processor was een van de eersten, momenteel komen er steeds zuiniger CPU’s op de markt. Een overzicht van de prestaties van CPU’s vind u hier. Misschien is het kosten effectief om uw CPUs te upgraden.

DIY DC Voeding

De voeding van een pc zet 220 om in 3.3,5 en 12 volt gelijkspanning. Het kan soms de moeite waard zijn om dit voor een aantal pc’s tegenlijk te doen. Dit soort voltages zijn ook door zonnepanelen op te brengen, dwz met de juiste tussenschakeling kunt u uw pc’s op zonnestroom laten draaien. 

Hard disks

Hard disks vergen energie in het gebruik. Doorgaans is in ieder geval een van uw harddisks actief om gegevens voor uw applicaties op te slaan. Het kan lonen om via uw power management console  te kijken wat de instellingen zijn. Zo kan een ongerbruikte harddisk zich na enige tijd uitschakelen. Ook kan het lonen om meer RAM geheugen in de PC of server te stoppen, zodat daar meer gegevens in kunnen worden opgeslagen en de harddisk minder vaak gebruikt wordt.

Warmte 

Computers en servers ontwikkelen toch nog een hoop warmte. Een rack in een moderne server farm kan wel 30 Kilowatt warmte produceren, zoveel als 30 waterkokers. Die warmte wordt doorgaans door ventilatie afgevoerd, of door gesloten airco systemen. Zulke ventilatie en airco systemen kunnen op hun beurt enorme hoeveelheden energie gebruiken.

Het is efficienter om de fan (ventilator) zijn snelheid te laten aanpassen aan de behoeften. Ook kan worden gekeken naar de afregeling van de airco (HVAC), die is meestal niet optimaal omdat bij de installatie duimregels worden gebruikt en zelden wordt gekeken naar de werkelijke interactie tussen verschillende componenten.

Het kan de moeite lonen om de temperatuur wat hoger te laten oplopen. Experimenten van Intel met PC’s die in Californie 10 maanden buiten stonden leverde geen problemen op (maar zo nonchalant hoeft u niet te zijn). Warme computers doen het ook nog steeds. Simpelweg koelen met buitenlucht kan vele malen goedkoper zijn dan de warmte met een airco proberen weg te pompen.   

Fanless PCs 

Leave a Reply