To our Podcasts

Hoe Het Geld van Nuon en Essent te Besteden?

In de Volkskrant staat te lezen

"Tussen provincies bestaan grote meningsverschillen over besteding van de miljarden uit de verkoop van energiebedrijven.

Waar provincies als Gelderland en Limburg het geld grotendeels op een spaarrekening parkeren, spenderen Noord-Holland, Overijssel en Groningen het geld juist aan asfalt, ov-verbindingen en allerlei voorzieningen. "

Negen provincies ontvingen in totaal 9 miljard Euro uit de verkoop van Nuon en Essent. Sommigen zetten het op hun psaarrekening, anderen hebben een deel voor infrastructuur gereserveerd. Alles goed en wel, maar waaom deze gelden niet in de energie voorziening gestoken?

Met 9 miljard Euro kun je een aantal slimme dingen doen. De provincies kunnen zonder veel moeite een zonnepanelen fabriek bouwen, ze kunnen golf energie bedrijven starten, ze kunnen helpen met de ontwikkeling van zeewier verbouwing (ook goed voor de visserij). Ze kunnen een miljoen gezinnen van zonneelectriciteit voorzien (6% van alle Nederlanders). Al deze uitgaven zouden investeringen zijn, want goedkope stroom stimuleert de economie (waar moeten de mensen hun overgebleven inkomen aan uitgeven?).

Het geld aan vermogensbeheerders geven is een van de domste dingen die je kunt doen. We zien dagelijks dat de banken volstrekt geen benul hebben van het veilig beheren van geld, dat is ook niet hun belang en zo’n groot bedrag wordt (zoals in de Rotterdamse haven laatst over 43 miljoen gezegd werd) gewoon tot 20 keer opgepompt (een privilege dat banken hebben), wat betekent dat het provincie geld in handen van banken hen het recht geeft 180 miljard aan leningen uit te zetten (waarover ze rente vangen). De provincies en banken zouden samenwerkend elk huishouden in Nederland van alternatieve stroom kunnen voorzien

Natuurlijk kan er geld naar infrastructuur en andere zaken, maar laat toch het besef eens postvatten dat alternatieve energie voorziening onder de huidig omstandigheden een zeer goed renderende investering is.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *