Toepassing van CSP in Mijnbouw

CSP

CSP, ofwel Concentrated Solar Power, is een hernieuwbare energiebron die al decennia in gebruik is. Er zijn twee types te onderscheiden, nl. de Parabolic trough, parabolische trog of spiegel centrales en de Solar tower centrales (met een centrale toren waar zonlicht op wordt gereflecteerd). 

Een aantal van de Kramer Junction CSP centrales, ‘SEGS’ (Solar Electric Generation Systems) centrales, de eerste van ’84 de negende van ’90. Ze worden vooral gewaardeerd omdat de opbrengst gelijkloopt met de airco stroom behoefte in Californie. Ook Spanje heeft een groeiend aantal van dit soort centrales, zelfs Marokko heeft er een. 

Spaanse solar tower centrale  

Het tweede type is de Solar Tower. Dit type is minder complex, want in tegenstelling tot de SEGS parbolische trog type centrales is er maar een plek waar de energie wordt opgevangen en afgetapt, het brandpunt waar al het zonlicht door spiegels op gericht wordt. Van dit type worden er nu rap versies gebouwd medegefinancierd door Google bij Ivanpah in Californie, als een soort test van hoe snel je deze kunt bouwen (een per 18 maanden ongeveer).

Drie Invanpah centrales op rij gebouwd, in totaal 440 MW

De Solar Tower technologie kan vast nog worden verbeterd, maar het moet gezegd dat in deze branch vaak pas op de plaats wordt gemaakt en het wiel opnieuw uitgevonden. Het simpele feit is dat je met geconcentreerd zonlicht van alles kunt doen, vooral omdat een hoge temperatuur te bereiken is, iets dat helpt bij het omzetten van de warmte in stroom. 

In Solar Towers wordt zonlicht gebruikt om stroom op te wekken, maar het is ook denkbaar dat zonlicht direct wordt benut, zoals wanneer we ergens met een vergrootglas op schijnen, of via laser technologie (solar pumped laser). 

Mijnbouw 

Veel mijnbouw vindt plaats in warme droge gebieden. Voorbeelden zijn oa Australie, Mali (Uranium) en Chili. In die gebieden is vaak overvloedige zon aanwezig. Tijdens een recente webinar werden de denkbeelden tav het 

Leave a Reply