To our Podcasts

Smart Meters Zijn Te Hacken

Volgens een artikel van de Accociated Press kunnen smart meters niet alleen veel directere informatie verschaffen over uw energie gebruik, ze kunnen ook vanaf afstand gehacked worden. Door middel van hacking (het aanspreken van de computer chip in de smart meter) kan oa met de verbruiks informatie worden gerommeld. Het is op die manier echter ook mogelijk de electriciteit simpelweg af te sluiten.

o.a. ST Elec⁞tronics, TI en Microchip maken metering chips

Net als uw computer op het internet zijn de meters in principe via een soort netwerkverbinding te benaderen. Het hacken van de microcontroller chips zoals deze ook in smart meters te vinden zijn is interessant omdat deze ook in veel andere consumenten producten zoals telefoons te vinden zijn. De chips bevatten vaak coderings sleutels voor athenticatie en om er voor te zorgen dat de geleverde informatie niet in handen van derden valt. De tweede tabel op deze pagina toont een lijst van chips die kwetsbaar zijn gebleken voor manieren van hacking die geen sporen nalaat. Daaronder zijn ook chips van de merken die we in smart meters vinden. Natuurlijk kan niet gezegd worden dat dit bij nieuwere versies van de chips nog het geval is. ‘Tamper proofing’ wordt met name genoemd in de functionaliteit van sommige chips.   

Smart Metering Kosten

De genomende . Deze chips zijn vaak complete electriciteits meters met communicatie functies en kosten vrij weinig, bv.  $3,40 voor een product zoals hierboven getoond. Microchip is een andere producent met chips van $2,11. Opvallend weinig voor meters die 60 tot 600 Euro kunnen kosten en waarvoor van der Hoeven de energie bedrijven wil laten opdraaien. Vreemd ook dat met al deze techniek deze apparaten meer electriciteit gebruiken dan conventionele meters, nl. zo’n 17 kWh/jaar.

Australische ervaringen

Ook in Australie zij vragen gerezen mbt kosten en baten.  In een rapport aan het parlement werd de uitrol van meters in 2,5 milioen victoriaanse huizen becritiseerd. De kosten waren opgelopen van $537 miljoen tot $1.34 miljard. Huishoudens kregen te maken met een gemiddelde kostenstijging van $114 tot $176 per jaar. Vaste kosten rezen een gemiddelde van 53 Euro. Mede als gevolg van de klacht werd op 24 maart jogsleden de uitrol van smart meters in de staat Victoria voor onbepaalde tijd opgeschort.

Amerikaanse ervaringen

Het Texaanse bedrijf Oncor ligt al enige tijd onder vuur vanwege zijn smart meters, mensen claimen dat met de installatie van de smart meter de kosten door het dak gaan. Oncor wijt dit aan een probleem met de communicatie met de meters. De meters zouden goed werken, maar bij het doorgeven van de verbruiks gegevens zou iets mis gaan. Een energiebedrijf met de naam Center Point moest toegegeven dat 5,239 klanten een gemiddlede van 70 kWh teveel in rekening was gebracht.

Google Powermeter

Intussen heeft Google een eigen initiatief gelanceerd. Google Powermeter hoopt via een open interface en goedgekeurde apparaten een verzamelaar te worden van wereldwijd energie gebruik. Geen grote denkstap aangezien bijna iedere electriciteits gebruiker internet heeft en bijna iedere internet gebruiker de Google merknaam kent. De open standaard voor compatible apparaten zou in combinatie met een onafhankelijk keurmerk de kosten van de smartmeters naar het wenselijke minimale niveau kunnen brengen.

De Zin en Onzin

Inzicht leidt vaak tot betere beslissingen en inzicht in electriciteits gebruik zal mensen vast helpen deze effectiever in te zetten. Veel andere argumenten zoals dat smart meters essentieel zijn bij het monitoren van netbelasting en teruglevering van stroom door bijvoorbeeld zonnepanelen zijn vooralsnog aanvechtbaar. Hoe is dat tot nu toe dan gegaan? De impact van zonnepanelen die meestal slechts een fractie leveren van het totale verbruik kan toch geen rol spelen?

Waar huishoudens eenvoudig van opzet zijn (met name bij bejaarden) is de vervanging van een conventionele meter met een smartmeter toch maar moeilijk te verdedigen. Wat is de winst? Is het geen geld verspilling?

Directe controle over het al dan niet leveren van electriciteit (door een schakelaar in de smartmeter) geeft ongewenste macht aan het energie bedrijf. Waar de switch voreger aangekondigd was zodat men er rekening mee kon houden kan men nu opeens van alles verstoken zijn (computer, internet, telefoon, televisie), zelfs door het werk van een hacker, een software of een menselijke fout. Wat als de bewoner continue functionerende medische apparatuur nodig heeft? Wat als er oorlog uitbreek?

De ‘not so smart meters’

Na een eeuw zonder smart meters is het nu opeens een moetje. Het is niet helder waarom. Het betekent een beter billing proces voor de energie bedrijven. Ze kunnen geloofwaardiger dreigen met afsluiting. In ruil betaalt de gebruiker meer, wordt meer electriciteit verbruikt door de meter en loopt de gebruiker het risico te worden gehackt.

Moest de doelstelling niet ‘groen’ zijn? En wat is er mis met robuust of goedkoop? Het meest overtuigende argument tot nu toe is dat van de belasting heffing die centrale energie opwekking toestaat..

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *