Laat de Libor Fraude de Druppel zijn

Joris Luyendijk behandeld de libor fraude in de NRC als een standaard bankfraude probleem en verdedigt de bankiers met de standaard verhalen over hoe moeilijk ze het zichzelf maken terwijl ze je economie plunderen. De libor (interbankaire rente) manipulatie heeft een inpact gehad op bijna elke lening en die duurder gemaakt dan nodig, ja, ook uw hypotheek. Dit lijkt niet zo ernstig maar het heeft al veel mensen in financiele problemen gebracht, vooral in de VS waar door de kosten van de medische zorg ouderen eerder overlijden als ze minder geld hebben. De opgelegde bezuinigingen leiden tot wanhoop, prostitutie en drugsslachtoffers dit is momenteel ook te zien in bijvoorbeeld Griekenland.

Is het hebzucht ? Nee, het is van fundamenteel belang voor banken om geld uit de maatschappij te slurpen, want dat geld moet jij dan weer bij ze gaan lenen (of er voor werken) en zo houden banken controle over wat wel en niet gebeurt (windmolen ‘riscovol’, plastic klompen fabriek ‘geweldig’). Er zijn plenty bedrijfsmodellen die de macht van het bankwezen zouden aantasten en de maatschappij ten goede komen, maar die komen vreemd genoeg niet voor.

De totale controle over geld is ook nodig om de relatie met de beschikbare brandstoffen te regelen, de zn. carbon/credit relatie omdat je anders alarmerende prijssignalen krijgt. In de VS is de autobrandstof toevoer met meer dan 40% afgenomen sinds 2008. Maar dat merkt niemand omdat 20% werkeloos is en men geen brandstof kan betalen.

Luyendijk kopieert de klachten van de bankiers dat ze zo’n riskant leven hebben en elk moment kunnen worden ontslagen, maar daar worden ze kennelijk goed voor gecompenseerd anders kozen ze wel een ander beroep. Sympathie behoeftige bankiers? Terwijl ze vrolijk geld verdienen met het instorten van bedrijven en economieen? Weet Joris dat je als bank in Londen de hetzelde ding oneindig keren mag belenen, het zogenaamde rehypothecation? Zo houden banken de macht, door legale valsemunterij. Daarom loopt alle bankfraude in de wereld via Londen.

Wordt er alarm geslagen dan zouden we op deze carbon crunch reageren. De economische crisis is een energie crisis, we laten ons door de bankiers aanpraten dat we Zuid Europa moeten afknijpen zodat we hier niks van brandstof tekorten merken (arme grieken zeggen het zelf, ze kunnen geen olie meer importeren, dat scheelt in de markt!). In plaats van zo toenemende instabiliteit en risico te accepteren en ons veilig te wanen moeten we het energie tekort agressief met hernieuwbare energie aanpakken. Vooral Concentrated Solar Power is een snel implementeerbaar type energie centrale waar de tekeningen van klaar liggen. Het is niet te duur, maar overfinancialized/leveraged. Banken STFU, nationaliseren die hap en niet de macht geven, want het enige dat ze daarmee doen is de schijn ophouden dat ze belangrijk zijn door mensen vol ‘spijt’ de nek om te draaien terwijl we de fossiele energie die we nodig hebben om onze duurzame toekomst op te bouwen verspillen.

Leave a Reply