Ozon, een bijkomend probleem van toenemend gebruik van brandstoffen

Kennelijk is ozon laag bij de grond een gevolg van autoverkeer en energiecentrales (niet de zonne- of pv- variant). Het is net zo’n prbleem als NOx. Dit is niet een klimaatprobleem, maar wel een probleem voor boeren. Vreemd genoeg wordt tav Ozon naarstig naar oplossingen gezocht. Dat moet ook wel omdat ozon planten sterk aantast, en deze zich niet lijken aan te passen.

Ozon vervuiling is een direct gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen. Het lijkt overigens cumulatief, dwz het probleem bouwt zich op in onze atmosfeer. VOC’s ofwel  Volatile Organic Compounds zijn oa half verbrande benzine en diesel etc. Naast roet en benzeen en de CO2 en de vervuiling van de olie industrie nu dus ook VOC’s die ozon veroorzaken.

"Since ozone concentrations have been rising for decades, the scientists initially thought that varieties developed more recently would be more ozone-tolerant. But the scientists didn’t see any significant improvement in ozone tolerance in soybean varieties released since the 1980s." (bron) Bummer. OF JE GEBRUIKT GEEN FOSSIELE BRANDSTOFFEN

In een ander artikel wordt nog maar eens duidelijk hoe rampzalig de strategie van Monsanto is, het bedrijf dat zich lokale varianten van gewassen wederrechtelijk toeeigent en de wereld een gevaarlijke monocultuur van deels giftige deels giftolerante gewassen de wereld oplegt.

 "The world superstars of (ozone) stress resistance hailed from a little village in far northern Sweden, called Fiskeby." (bron) BECAUSE MONSANTO HADN’T YET ERADICATED THE VARIETY

Gezondheids effecten

Ozon is ook schadelijk voor de mens. Ozon is reactief, net als chloordamp en leidt tot irritatie en longschade. In de longen dringt het verder door dan andere stoffen omdat Ozon minder geod in het slijm van de luchtpijp oplost.

"Epithelial cells lining the respiratory tract are the main target of ozone and its products. These cells become injured and leak intracellular enzymes such as lactate dehydrogenase into the airway lumen, as well as plasma components.

Ozon effecten en de aantallen mensen die deze effecten ondervinden (bron)

Fossiele brandstoffen veroorzaken dus niet alleen veel NOx, roet, radioactiviteit en vervuiling, maar ook en in toenemende mate ozon. Fossiele brandstoffen zijn een duidelijke bedreiging voor de volksgezondheid, een bedreiging voor onze voedselvoorziening en een bedreiging van onze toekomst op deze planeet. Dat olie maatschappijen vrij mogen handelen terwijl er prima alternatieven zijn is een bewijs dat onze commerciele democratie niet werkt.  

Leave a Reply