To our Podcasts

GMO, Genetisch gemanipuleerd gras wordt giftig

Een boer in Texas vond zijn vee stervende nadat hij het voor het eerst weer te grazen had gelaten op een veld met get genetisch gemanipuleerd gras Tifton 85. Het gras bleek cyanide gas te produceren als gevolg van een willekeurige mutatie. In andere velden werd hetzelfde fenomeen aangetroffen.

"Dr. Gary Warner, an Elgin veterinarian who specializes in cattle, conducted the 15 necropsy.  Preliminary tests revealed the Tifton 85 grass, which has been here for years, had suddenly started producing cyanide gas, poisoning the cattle.

Veel GMO gewassen produceren gifstoffen waarvan beweerd wordt dat deze voor de mens niet schadelijk zijn. In andere gevallen worden ze juist resistent gemaakt tegen gifstoffen zodat deze overvloedig gebruikt kunnen worden, bv. zn. Roundup Ready systemen. Er zijn veel klachten over bv. Roundup, dat helemaal niet biologisch afbreekbaar blijkt. 

Grassen kunnen onder bepaalde omstandigheden cyanide produceren. Het is de vraag of dit veld Tifton 85 dat meer deed dan anders, of onder ongebruikelijke omstandigheden. De boer die het veld al jaren had zag in ieder geval geen reden om giftigheid te verwachten.

Ter inperking van de risico’s van GMO en het onherroepelijke verlies aan varieteiten en verschraling van de grond zou het geen gek idee zijn ze in het algemeen te verbieden. Variatie is nodig om evolutie te laten plaatsvinden, en dat is gezien het veranderende klimaat geen luxe. 

Resistentie 

De natuur laat zich niet voor een gat vangen. Wortelverterende wormen die door GMO gewassen werden geweerd blijken resistent te zijn geworden.

"A growing number of rootworms are now able to devour genetically modified corn specifically designed by Monsanto to kill those same pests. A new study shows that while the biotech giant may triumph in Congress, it will never be able to outsmart nature.

Het gevecht met plagen in de natuur is even complex als elk ander gevecht. De strategie van GMO is om zich in de meest effectieve bescherming te specialiseren. Daarmee worden de pesten geselecteerd die daar het beste mee kunnen omgaan. Deze resistentie is vervolgens in de hele populatie te vinden. Door zoals traditionele boeren dat doen een netwerk van interacterende gewassen met natuurlijke gifstoffen te gebruiken is de bescherming niet specifiek genoeg om je aan aan te passen en ontstaan er ook geen superweeds.  

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *