To our Podcasts

Desertec is Desertgek

Deze week was via Reuters te lezen dat First Solar deel gaat nemen aan het Desertec project. Desertec is een door de energie bedrijven gesponsorde lobby met als doel via CSP electriciteit op te wekken in de woestijn van Noord Africa.

Desertec is een prima plan op zich, maar de manier waarop Desertec zich gedraagd is allezins verdacht. Het fungeert als een afleiding van de mogelijkheden de we nu al hebben binnen Europa, en het creert een reden om grote electriciteits netten aan te leggen (het zogenaamde smartgrid), iets dat een electriciteitsgebaseerde energie huishouding in Europa faciliteert (terwijl electriciteit maar 40% van onze energiebehoefte vormt).

Grote consultancy groepen zoals McKiney beweren dat zonnewarmte en geconcentreerd zonlicht binnen europa niet rendabel is, maar zonnepv wel. Deze bewering is niet valide omdat je misschien wel meer zon hebt diep in Marocco en Tunesie, maar de extra kosten om die beschikbaar te maken wegen daar nauwelijks tegenop. The name of the game is uitstel, controle en de push voor nucleare energie. Er wordt zonder achting op het klimaat probleem een spel gespeeld met de dwingende noodmaatregelen die dit probleem motiveert. Houd energie groot en duur en de burger en de landen afhankelijk.

First Solar

Nu is er dus nieuws dat First Solar deelneemt aan het Desertec  project. Reuters schrijft hierover:

"The project (desertec) had previously focused on the
solar thermal technology championed by leading utility members of the
project, including E.ON and RWE, where sunrays heat up liquids to power
turbines.

As a result, the opening
up of the project to smaller PV-focused companies, whose technology
turns sunlight directly into electricity, came as something of a
surprise to analysts
"

Zoals gezegd, uitstel, en nu ook afstel. De deelname van Zonne PV bedrijven, en met name uit de VS betekend dat in plaats van een 33% efficiente conversie we nu een 15% efficiente conversie krijgen met hoge energetische kosten en een twijfelachtige duurzaamheid (warme zonnepanelen werken minder goed en er stuift een hoop zand in de woestijn). Dit is te danken aan de invloed van amerikaanse banken en consultancy bedrijven op de politiek in Europa. Europeanen gaan nu belasting betalen voor productie van inefficiente zonnepanelen die in de VS worden gemaakt (als het project eindelijk van start gaat), zodat de amerikanen onze producten kunnen kopen. Liever dat dan dat we vandaag al bv. duitse spiegels en europese stoomturbines gebruiken om goedkoop onze eigen energie op te wekken binnen Europa (bv Spanje, Portugal, Griekenland en Turkijke). Het is komplete waanzin en zeer schadelijk voor de zelfstandigheid van Europa. Het project Desertec is een powerhouse dat ons de verkeerde weg opstuurt.

Een Rijk Zuid Europa

Energie is een top product om de zn. PIIGS een bijdrage te laten leveren aan de europese welvaart. Alle zuideuropese landen hebben voldoende zonneschijn om de rest van energie te voorzien. Wat in Noord Europa met deze energie wordt geproduceerd kunne de Zuid Europeanen met het verdiende geld kopen (als ze dat willen). In plaats daarvan word Europa door de VS uiteengespeeld en in een stomme construckie gedwongen omdat de electriciteits maatschappijen hier graag aan meewerken. Deze zouden moeten inzien dat ze ook met een slimme, meer constructieve manier aan hun trekken zouden kunnen komen. Korte termijn winst afhankelijkheid van banken zorgen er echter voor dat Wallstreet regeert. 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *