To our Podcasts

De Vereniging van Verenigingen van Eigenaren

(bron

Verenigingen van eigenaren in appartementen of andere samengestelde woningen kunnen voor een uitdaging zorgen als men energie wil opwekken met bv. zonnepanelen of zonnecollectoren. Een goed voorbeeld van zo’n situatie is de Wilhelminastate in Leeuwarden. Daar woonden een groot aantal bewoners samen in het mooie pand, maar niet iedereen wilde natuurlijk investeren in de panelen. De oplossing was eenvoudig : Er werd een beheer vereniging opgericht met de naam ‘Doorzon van Wilhelminastate’. Een beschrijving van het project is (met toestemming) hier te downloaden.

We proberen de informatie bij elkaar te krijgen zodat mensen die in een gebouw met vve wonen en tegen de regels aanlopen een oplossing vinden. Heeft u kennis van zaken dan voegen we uw informatie graag toe. U kunt ons emailen via info@greencheck.nl 

Soms kan er een vreemde aversie zijn tegen bv. zonnepanelen zoals uit dit geval blijkt:

"Het is in stemming gebracht in de VVE vergadering, maar aangezien van de stemgerechtigde slechts een klein deel komt opdagen die ook nog eens de adviezen van de VVE provider RELA, zonder meer volgt is mijn verzoek afgewezen.

De stelling van RELA was: De aansprakelijkheid kan niet worden geregeld, het is een ondeugdelijk systeem dus moeten we een sterk negatief stemadvies geven." (bron)

Zonnestroom installaties zijn niet ondeugdelijk, ze worden alleen geproduceerd volgens streng geteste principes, het is niet zomaar zo dat ze 30 tot 50 jaar meegaan, de ontwikkeling van robuuste, weerbestendige veilige systemen en onderdelen is al meer dan 40 jaar aan de gang. 

Na 30 jaar zo goed als nieuw 

Ook huurders worden doorgaans afgeschreven als het om energie opwekking gaat. Terwijl het enige dat nodig is toestemming van de verhuurder is. Ook mag niks nagelvast worden bevestigd, omdat het dan onderdeel wordt van het onroerend goed. Binnen die marges is veel te bereiken, een kleine installatie van vier panelen kan men bijvoorbeeld gewoon aan de gevel bevestigen, met toestemming om de nodige gaten te boren. Deze installatie kan men gewoon meenemen als men verhuist, net als de tuinstoel op het balkon.

Installaties kunne oop specifiek voor het onder de VVE vallend gebruik worden ingezet. Dit schept mogelijkheden om bepaalde energie intensieve functies in een VVE onder te brengen, bv door wasautomaten in de kelder te zetten. Een gezamelijke koelruimte, misschien een vreemd idee, maar zolang men de energie zelf benut kan het prijsvoordeel tav de markt (waaran u dan niet deel hoeft te nemen) wellicht aantrekkelijk. 

Zonnepanelen vve Amsterdam IJburg 

Zonnepanelen vve Pakhuis Maandag Dinsdag 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *