De Wereld aan het Gas

We moeten aan het gas, Shell wil het, Nederland maakt zich blij met de ‘Gouden Eeuw van Gas’. De laatste eeuw dan wel. Gas gebruik wordt niet gecompenseerd, de klimaatgevolgen zullen navenant zijn. Er zijn serieuze ‘denk tanks’ waar men durft te zeggen “Goed, we nemen een conservatief doel van 600 ppm CO2 in onze atmosfeer en proberen het daar op te houden”, misschien omdat dan ook al het gas is verbrand?

Gas is voor het grootste deel Methaan, een bacterieel afvalproduct onder anairobe omstandigheden (onderin de modderpoel). Onze drassige planeet is er van vergeven.

Er is nu een discuss gaande wat te doen met Biogas. Hoe dat het best te gebruiken. Het is een duur gemaakt product, duur omdat er bepaalde eisen worden gesteld door het monopolie (bv een aanvoerleiding van een minimale lengte die 1000 Euro per meter kost). Biogas is vaak geproduceerd met biologisch materiaal dat met kunstmest (en dus een zekere gasinvestering omdat er nauwelijks electrisch kunstmest wordt gemaakt) is verbouwd. Energetisch een miskleum, maar voor bijvoorbeeld zeewier wel rendabel te maken.

Maar het ene gas is het andere niet. De namen Hoog (H) en Laag (G) calorisch gas worden gebruikt voor gas met verschillende energetische waarde (en verschillende oorsprong). Maar de energie hangt af van de samenstelling. Die verschilt dan ook, zie de tabel hieronder, waar bij hoog en laag de meest energetische hoog calorische samenstelling is getoond en de minst energetische laag calorische samenstelling. De verhouding Methaan, Ethaan en Propaan lijken het belangrijkst. Het Methaan gehalte kan varieren van 68,2% tot 94,6%, dus zeer aanzienlijk.

Even voor de terminologische ontklutsing : Een hoog Methaan getal betekent niet een hoge calorische waarde!

Dan is er nog de Wobbe index, die aangeeft hoeveel warmte een gas bij verbranding geeft.

Stof Formule Aardgas Biogas LNG Hoogst calorisch Laagst calorisch
Methane CH4 70-90% 50-75% 94,7% 80,3% 81,2%
Ethane C2H6 0-20% 0% 4,8% (eth)

0,4 (prop)

0,06 (but)

11,7% (eth)

3,9 (prop)

0,0 (but)

2,9% (eth)

0,4 (prop)

0,2 (but)

Propane C3H8
Butane C4H10
Carbon Dioxide CO2 0-8% 25-50% 0% 0% 0,9%
Oxygen O2 0-0.2% 0% 0%
Nitrogen N2 0-5% 0-10% 5,5% 4,0% 14,3%
Hydrogen sulphide H2S 0-5% 0-3% 0%
Rare gases A, He, Ne, Xe trace 0%

 

Er worden een aantal beweringen gedaan waar men over onze gas huishouding schrijft.

NOx

NOx bij verbranding is een functie van de temperatuur. Gas wordt altijd met omgevings lucht verbrand, deze heeft een grote hoeveelheid N2, stikstof. Deste heter de verbranding deste meer NOx er gevormd wordt. Dus kan men zeggen dat hoog calorisch gas een grotere kans heeft om NOx te maken, maar met kan met laag calorisch gas ook een hoge temperatuur bereiken. Of er veel stikstof in het gas zelf zit maakt procentueel niet zo veel uit. Deste minder stikstof of CO2, deste heter de verbranding, deste meer NOx!

Waterstof Sulfide

Het lijkt of H en G aardgas geen waterstof sulfide (H2S) bevat. H2S is een zeer giftig en bijtend gas, het komt vrijwel altijd voor in gasbronnen, soms zozeer dat de bron niet gebruikt kan worden. H2S is een product van biologische processen, van bacterien die in zuurstof arme omstandigeheden op zoek gaan naar het beste alternatief, zwavel. H2S is als het ware een alternatief voor H2O. Het zit vanwege de biologische oorsprong ook in Biogas. Het H2S gehalte in een ‘gas’ maakt het verschil tussen ‘zoet’ en ‘zuur’ gas. Omdat het zo giftig is moet het worden verwijderd, dit is het zogenaamde ‘sweetening’ van het gas. Vaak wordt het H2S afgefakkeld, het brand zeer goed, en dat is nog eens een bron van vervuiling. De zwavel kan ook worden gewonnen, en daarbij wordt waterstof (de H in H2S) verbruikt, meestal zonder de restwarmte te benutten.

Gas voorbehandeling is ingewikkeld

Compressie 

Vloeibaar gas is dat omdat het onder druk staat, of omdat het erg koud is. Als gas voldoende gekoeld wordt wordt het vloeibaar zonder compressie, net als stoom kan worden afgekoeld en zonder problemen in een glas water veranderd. Compressie en koeling zorgen ook voor scheiding van de componenten. De verschillende gassen hebben een verschillent condensatie punt. Compressie en koeling zijn dus niet alleen opslag methoden maar kunnen ook dienen om de samenstelling te veranderen, zoals hierboven te zien is.

De mogelijkheid van scheiden van CO2 wordt als voordeel gezien bij de compressie van biogas. Zo zou bijvoorbeeld een hoop nutteloze verbranding in onze kassen voorkomen kunnen worden (daar stookt men soms louter voor het CO2). Maar compressie kost energie, dus wat doet dat met de totale CO2 vergelijking?

Spontaan Methaan

Nog altijd wordt overal op aarde nieuw Methaan gemaakt. Het borrelt op uit zee, uit de toendra, uit elke modderpoel, uit putten langs de goot, uit onze compost hoop, uit boerende koeien (wie boerde eerder, de boer of de koe?). Als dit gas wordt verbrand is dat pure winst, omdat CO2 minder potent is als broeikasgas dan Methaan en zijn broertjes. Methaan uit een oude storplaats onttrekken is dus relatief groen. In alle gevallen dat mensen gas gaan zoeken en opboren etc. betreft het een ongelukkige en kwaadwillende onderneming. Ook slim verbouwde biomassa zoals zeewier kan zoveel energie vastleggen dat het bij vergassing en verbranding werkelijk neutraal blijft.

Methaan slip

Methaan slip is een term voor onverbrand methaan dat met de rookgassen in onze atmosfeer terecht komt. De gasindustrie loost en fakkelt en veroorzaakt het vrijkomen van methaan bij de productie, een hoeveelheid die op 3% van het totaal wordt geschat. Dit is ook methaanslip, maar van een aanzienlijk grotere orde.

Methaan slip variert van 0,7% tot 4,5% van de emissies, afhankelijk van het motor vermogen. Een groter motor vollume geeft een slechtere verbranding (bron TU Wageningen)

Dus naast de 3% bij productie kan bij gebruik in bijvoorbeeld grote motoren het verlies of de vervuiling nog met 4,5% toenemen, 7,5% van het gewonnen methaan kan dus zondermeer vrijkomen.

Biogas, H en G gas

Het is extreem onverstandig om een koers te plotten op basis van het gebruik van gas, ook van biogas. Er is namelijk een programma bedacht, door oa Shell om gas de motor te laten zijn achter een nieuwe boom periode. Die motor hebben we echter niet nodig, we hebben zon, wind, golven en geothermie. Het is namelijk een sprint naar de abiotische wereld, een waarin H2S domineert, en dat is op dit blog al vele malen uiteengezet. Het is dus het beste om voorstanders van een GAS economie in de gevangenis te gooien, het zijn kortzichtige genocidale psychopaten. Wie niet snapt dat verbranden niet moet worden bevorderd is niet van deze tijd.

Waar wordt voorgesteld om BIogas te comprimeren om zo de regels van de gasindustrie te omzeilen en het gas nuttig te maken in de logistiek kan een punt hebben. De vraag is echter of dit CO2 neutraal is, als het biogas gemaakt wordt met kunstmest verbouwde gewassen. Biogas kan een soort ‘greenwashing’ van fossiel gas inhouden. De discussie over groen gas certificaten is een transparante propagande zwendel waar het best accuut een eind aan gemaakt kan worden. Aardgas is nooit groen. Biogas is misschien groen.

De methaanslip discussie lijkt een valide optimalisatie discussie, maar hij verhult dat we gas (net als alle andere brandstoffen) maar voor een doel moeten gebruiken : Het bouwen van CO2 vrije energie bronnen en de bijbehorende infrastructuur.

Leave a Reply