Duurzame Cultuur

Wie de historische rijkdom van Nederland waardeert staat misschien niet altijd stil bij de oorzaak hiervan, namelijk het slim gebruiken van windenergie. Nederland stond eens vol met windmolens voor allerlei doeleinden. Nederland had de VOC en daarvoor de Hanzeschepen. Hiermee bracht de wind ons volk in elke uithoek van de wereld, nog voor kolen en olie of zelfs de stoommachine. De levens waren korter en heftiger dat wel, maar aan onze zeevaart hebben we ook onze ondernemende volksaard te danken. Je vind nederlanders nog altijd in gevaarlijke gebieden langs de grenzen van de beschaving. Zonder wind waren we Nederland niet geweest. 

Zeilschip de Tukker 

Wie die cultuur wil beschermen of koesteren en zich tevens aan een symbool van duurzaamheid wil verbinden zou eens moeten kijken naar de zeilwereld. Nog altijd heeft Nederland een aantal historische schepen (zelfs een replica Hanzeship) dat door liefhebbers en idieele instituten in leven wordt gehouden. Vaak ontbreekt het niet aan inzet, maar wel aan middelen, hoewel ligplekken voor historische schepen soms goedkoper zijn dan de hedendaagse polyester variant. Het mooie van zeilschepen is dat zij laten zien hoe krachtig de energie van de wind eigenlijk is. Men leert er hoe deze optimaal te benutten, hoe een koers te kiezen waarbij de stromingen meewerken. Het is een directe interactie waarbij moderne apparatuur niet eens nodig is (hoewel zeker handig).

Kunnen we ons meten met onze voorouders? 

Wind energie wordt aan de ene kant belasterd met ‘lelijk’ en ‘lawaaig’, argumenten waar men iets aan kan doen of overheen kan stappen. Onze fossiele (opslag en overslag) industrie is oerlelijk, maar inderdaad, deze bevindt zich niet op al te zichtbare plekken. Maar aan de andere kant wordt groot gedacht tav wind. Er zijn plannen voor wind op de Afsluitdijk en voor de Noord Oostpolder. De grootschaligheid houdt het bezit van energie bronnen voor burgers of gemeenten echter nog buiten bereik, iets dat wij historisch nooit accepteerden. Wat zou helpen is meer besef en waardering voor wat wind door de eeuwen heen gebracht heeft. Duurzaam uitje? Ga eens zeilen!

Leave a Reply