Herstel de Verzorgingsstaat Roboeconomisch

Rutte is opgehoepeld. Helaas zijn VVD stemmers niet al te snugger dus de kans dat hij weer premier wordt is groot. Zoniet dan komt er misschien een club aan de macht die wel hart heeft voor nederlanders, niet alleen voor bedrijven. Maar hoe ga je in een wereld die zich aan moet passen aan de klimaatveranderingen en de schadelijke gevolgen van gebruik van fossiel meer welvaart creeren voor mensen met weinig eigen middelen of capaciteiten? Heel eenvoudig : Roboeconomisch. Waar de huidige economie continu vereist dat we opnieuw energie kopen kan hernieuwbare energie een keer gekocht worden en vervolgens decennia lang het creeren van weelde faciliteren. Dit is het geheim van de Roboeconomie hij is ‘cashflow lean’

Als gedachten experiment bedachten we de Markermeerzonnecentrale.nl Dat is een grote drijvende zonnecentrale op het Markermeer. Die kan als het de helft van het meer bedekt alle centrales van Nederland vervangen. Dat betekent dat alles wat we in Nederland produceren dan met stroom uit die drijvende centrale geproduceerd kan worden, alle fabrieken, bakkerijen, distributiecentra, kunstmestfabrieken, recycle centra, scholen, theaters : alles. dat betekent dat de werkelijke kosten van die weelde liggen in het onderhouden van de zonnecentrale. Dat zijn dus marginale ondehouds en vervangingskosten. Hebben we aan de oever een grote (dunne film) panelen fabriek gebouwd dan zijn die kosten natuurlijk minimaal, en het is zeker denkbaar dat die nul zijn aangezien je de werknemers met energie krediet (Euro’s) kunt betalen.

Het is al vele jaren bekend dat hernieuwbare energie weelde kan creeren, huizen kan verwarmen en alle andere dingen kan doen die we nu met fossiel doen. Het argument tegen was altijd dat fossiel goedkoper was. Dat is natuurlijk een grote leugen gebleken. De kosten van het gebruik van fossiel zijn immens, het kost nu al vele mensenlevens, al zijn het levens die ons (kennelijk) niet veel kunnen schelen (zoals in Africa of Azie of Zuid Amerika). Het probleem is dat mensen aan de verkoop van fossiel ‘verdienden’, er rijk van werden. Aangezien fossiel het middel was om weelde te creered waren de eigenaren van fossiel (en hun intermediaries de banken) in staat mensen te verleiden met die weelde om te zorgen dat we doorgingen met het gebruik van hun ‘product’. Dat product omvat fossiel -en- krediet (maar dat voert wat ver).

Willen we met een nieuw niet asociaal kabinet toekomst bestendig worden en de schade van Wiebes inhalen dan zouden we een medogenloos hernieuwbare energie beleid moeten voeren. Medogenloos omdat fossiel medogenloos is geweest ten opzicht van de werel, omdat fossiel de drijfveer was achter het asociale beleid van Rutte en de VVD. Het ging hen om meer geld meer fossiele cashflow. Wat we nodig hebben is meer weelde in handen van burgers. Reele waarde dus geen blokjeshuis van 400.000 Euro maar een motiverende woning met een tuin voor 150.000 Euro. Dat kan allemaal als we daar onze eigen energie voor opwekken, zodat niemand ons kan tegenhouden als we willen graven, bouwen, vervoeren, assambleren, opruimen, aanplanten etc. Geen banken, geen externe investeerdes.

De speerpunt moet het opwekken van hernieuwbare energie zijn, want efficientie bevrijdt ons niet snel genoeg uit de macht van fossiel. Opwekken opwekken opwekken, en de industrie omvormen naar een electrische. Waterstof is nog een uitstel en pro fossiele strategie. Biomassa was een strategie om veel cashflow te genereren. Zelf zonnepanelen en windmolens bouwen, op een zo groot mogelijke schaal en zo snel mogelijk. Gebruik maken van de meest recente technologie, manieren van automatiseren, AI, robotica. Hierbij kan bv. ook land in het buitenland worden aangekocht zodat Nederlandse bedrijven daar innovatief aan de slag kunnen bv met de integratie van zonnepanelen en landbouw. Denk je dat een landbouwerktuig niet tussen zonnepanelen kan oogsten?

De Roboeconomie, die met gebruik van hernieuwbare energie en technologie de ecologie herstelt en welvaart creert is waar we uiteindelijk zullen uitkomen. Laten we niet eerst elke andere domme en asociale optie proberen.