Fukushima Update : Meer Radioactiviteit, En Het Radioactive Geheim Van Kool en Schaliegas

Het is al bijna een vage herinnering, maar de centrales in Fukushima zijn nog altijd niet stabiel. De oorzaak hiervan is dat kernreacties semi spontaan verlopen, de splijtstof wordt gereguleerd op een punt waar het eigenlijk vanzelf ook splijt. En bovendien zijn de pellets uranium en plutonium (mixed oxides, van alles) toch al versmolten tot een grote klomp metaal waarvan men alleen kan hopen dat hij niet spontaan ontploft. 3500 graden van binnen, daar hebben we het over. Het produceert nogal wat kankerverwekkend afval, en dat gaat nu weer in zee. Niet zo cru zult u denken, "kanker, dat zegt toch alleen het kankerfonds!". Maar vraag u eens af waar de toename in kanker in onze maatschappij vandaan komt. Niet alleen kernenergie, dat zou wel bizonder rampzalig zijn, maar kolen, olie en gas veroorzaken ook het vrijkomen van zware metalen. Een van de redenen waarom schaliegas boringen zo’n slecht idee is is omdat het proces radioactieve stoffen losmaakt uit het gesteente, waardoor het in het drinkwater terecht komt. 

By burning away all the pesky carbon and other impurities, coal power plants produce heaps of radiation. [Zou dat bij het verbranden van olie en gas ook zo kunnen zijn?]

(oops, source : scientific american)  

Areva, de Franse kern energie gigant waagt het zelfs te klagen over het teruglopende aantal opdrachten. Miljarden verlies. Goed, we hebben de kolen en gaslobby aan onze zijde in de strijd tegen kerncentrales, vaak worden deze ook tegenover elkaar gezet. Dat is echter een valse keuzevrijheid. U snapt al wat we hier bedoelen.

"Areva neemt een last van 2,4 miljard euro om de afzeggingen en de vertragingen op te vangen. Ook kondigde het bedrijf aan onderdelen te gaan verkopen in de hoop daar 1,2 miljard euro aan over te houden." (Necroten in de aftocht)

Leave a Reply