Koude Opslag

In Ulan Bator wil men koude in de winter opslaan door te zorgen dat er meer ijs wordt gevormd op de rivier. Dit gaat via een soort stapel methode waarbij extra ijs op bestaand ijs wordt gevormd. Het vestigd de aandacht op het aanzienlijke potentieel van koude, die we net als bijna alle zomerwarmte onbenut laten.

"Engineering consortium EMI-ECOS will try to (accumulate ice) by creating holes in the ice that is forming over the Tuul river. This will be repeated over and over again until the ice is much thicker than it would be if left alone.

Duurzamer dan koelen met natuurijs kan bijna niet, maar men vergeet soms dat energie zit in het temperatuurs verschil, niet de temperatuur an sich. Zo is er in Duitsland een experimentele energie opslag gebouwd die zijn energie in een vat diep bevroren ijs opslaat (zonnewarmte wordt gebruikt voor de koeling! Met de diepe koude zou ook kunnen worden verwarmd door een gecombineerde warmte pomp). Of de warmte nu van buiten naar de koude wil stromen, of andersom, de stroom ervan kan worden benut, bv. een stirling generator.

IJskelder op Domein Renesse, Oostmalle, energie opslag 

Misschien is er wel een mooi project te maken van het opslaan van ijs bij de verschillende vlees, groenten en bloemen veilingen door in de winter een voor dat doel gegraven water basin gradueel in een gigantisch blok ijs te veranderen en de koude in de zomer via circulatie langs de bodem (van een vloeistof met een lager vriespunt) weer te onttrekken? Deze opslag kan ook met een windmolen worden aangevuld (simpelweg gekoppeld aan een comressor). Dan is een strenge winter voorbode voor meer centjes aan het eind van het volgende jaar. 

Leave a Reply