Zoekplaatje, de prijs van Olie

Dit plaatje komt rechtstreeks van de website van Byd, een chinese fabrikant van electrische auto’s, een waarin Warren Buffet recent heeft geinvesteerd. Dit is geen vreemde zaak, volledig electrische auto’s zijn het zuinigst over de hele energie keten, en het actie radius probleem kan worden opgelost met vervangbare batterijen (maar die zijn nog niet erg courant, kan zijn vanwege wetgeving). Maar wie het onderstaande plaatje ziet valt misschien een paar dingen op, namelijk dat de landbouw een enorme producent is van methaan en stikstof oxide, beide sterke broeikas gassen, maar dit vooral omdat er intensieve landbouw wordt bedreven. Maar ook dat de kosten van het gebruik van fossiele brandstoffen 11,3 % van de totale emissies uitmaken.

Als we geen olie, kolen of gas zouden gebruiken dan zou er zowieso minder uitstoot zijn, maar de productie is ook zeer morsig. Ongeveer 3% is methaan dat vrijkomt bij de gaswinning en affakkelen bij oliewinning. Daar is het maken van vloeibaar gas (lpg) gewoon te ingewikkeld. In sommige gevallen wordt de gasdruk van methaan gebruikt om pompen aan te drijven, dat gas komt gewoon vrij.

Het probleem is dat we werkelijk geen controle hebben over al deze activiteiten. Ze spelen zich allemaal af in een private sector die door onze regering niet aangeroerd wordt. "De markt" is een enorm netwerk van bedrijven en financiele instellingen die allemaal belang hebben bij fossiel, omdat ze allemaal moeten concureren om fossiel, omdat ze van banken geen fossiel krediet krijgen om duurzame energie bronnen aan te schaffen (carbon/credit systeem). Door de toenemende schaarste gaat het er voor iedereen steeds harder aan toe, een proces dat alleen catastrofaal kan uitpakken. De bezuinigingen zijn primair energie bezuinigingen, wel groen dus, maar doordat mensen denken dat het ‘geld’ op is en we in de ‘schulden’ zitten, is de reactie niet adequaat. meer krediet voor consumptie = meer fossiele brandstoffen gebruiken.

Shell was weer lekker bezig in Nigeria 

In plaats van gehypnotiseerd door de ‘financiele crisis’ achter steeds meer bankiers aan te lopen zouden we de fundamentele vraag moeten stellen ‘wat is schaars’. Het anwoord is ‘energie’. Dat is een idiote illusie. De zon dumpt dagelijks vele terrawat energie in onze schoot. Die is grotendeels nog ontoegankelijk, niet in bruikbare vorm te benutten. Maken we energie minder schaars dan wordt alles wat we nu moeten doen goedkoper, alles wat in bovenstaand plaatje staat kan door duurzame energie bronnen worden opgevangen. Als we dat doen zien we het aandeel emissies door fossiele ‘retrieval, processing en transport’ gestaag toenemen, en alle ander hopelijk afnemen. Dan wordt duidelijk dat we niet alleen een onnodig smerige gewoonte hebben gehad, maar dat die smerigheid aan de industrie eigen is. We massochistisch is mag tegenstribbelen.

 

Leave a Reply