Bikinihaul.com
 

Een Welzijnsmeter via DigId

We letten te weinig op het welzijn van mensen en te veel op geld. Banken zorgen hiervoor, zij lenen ons geld, zij winnen aan macht als we geld nodig hebben en hebben ons geleerd winst en geld als goede indicatoren van succes te zien.

Geschatte kosten van deze feature is zo’n 20.000 Euro, email frits@rincker.nl als u ons die opdracht wil geven.

Hierin zit een denkfout, als wij winst maken en dit op onze rekening zien zullen we inderdaad ons geluk kunnen vergroten, op vakantie met de kids, een nieuwe motorfiets etc. Dit komt omdat we vrij zijn de producten en diensten te kiezen met ons geld. Onze kwalitatieve ervaring bepaalt dit, en onze smaak is nauwelijks in cijfers uit te drukken. Hoewel het aardig lukt mensen via reclame, films etc. te programmeren zodat het koopgedrag voorspelbaar wordt, is het geen perfecte situatie, getuige de vele fringe groepen, hobbies en trends.

Mensen willen dat er rekening met ze wordt gehouden. Arme mensen zijn onzichtbaar in de economie, dus zul je hen vaker en directer moeten benaderen.

Een groot gat zit ook tussen wat er met onze omgeving gebeurt en wat we graag zouden zien. Van oudsher bouwde je als rijke handelaar een “mooi” pand, met werklui uit je eigen stad, waarmee je aanzien verwierf. Tegenwoordig is het bijna tegenovergesteld, je bouwt (gechargeerd) Capelle Scholevaar om de dromen van mensen kapot te maken, zodat ze geloven dat ze gelukkig zijn in de fabriek en achter de treurbuis.

Glorieus Capelle Schollevaar

Hoe kunnen we onze smaak tav het bestuur en inrichting van ons land doen blijken? Via politieke partijen? Dat is voor de naieven. De enige partij die een ziel lijkt te hebben in DH is de Partij van de Dieren, de rest let alleen op Geld Geld Geld. Groen Links is voor biomassa waar mensen ziek van worden. Op basis van geld kun je zelf wel keuzes maken, je kunt het bedrijven naar de zin maken, maar zo kun je de kwaliteit van mensenlevens niet optimaliseren.

De oplossing is simpel : Vraag mensen hoe ze zich voelen. Maak hier een landelijke kaart van. Waar mensen ongelukkig zijn is het zinvol om te kijken wat ze gelukkiger zou kunnen maken. De vragen hierover zouden via de kamer als motie kunnen worden ingediend. Het medium om dit vast te stellen is beschikbaar : DigId. We hebben allemaal een DigId, we kunnen allemaal inloggen. Er kan makkelijk een scherm bij of een paragraaf waarin je een aantal vragen kunt beantwoorden op een schaal van 1-5 sterren bv.

  1. Woon je goed
  2. Eet je goed
  3. Heb je genoeg gezelschap
  4. Voel je je vrij
  5. Voel je je veilig
  6. Is je omgeving gezond
  7. Heb je genoeg kansen
  8. etc.

Het aantal vragen met beperkt zijn zodat iedereen de tijd heeft ze te beantwoorden, of speciefiek voor een bepaald doel (met dezelfde privacy als een verkiezings stem). Dit weergeven in een kaart die constant openbaar is. Dan heb je feedback tav je beleid waar je de financiele aspecten tegen kunt waarderen. Onder de VVD is ons land eens stuk ongelukkiger geworden, en de strategie is uitzichtsloos tav het klimaat. Het wordt dus tijd de mensen weer voorop te stellen, niet partijen of wensen, maar hoe ze zich werkelijk voelen.