Hoe werkt geothermische energie eigenlijk? En waarom FloraKenya Nederland er uit zal concureren..

Een Geothermische bron aanleggen is nog steeds erg duur. Dit kan alleen liggen aan de materiaal schade en energie die nodig is om diep te boren.  Kunnen we geen gas gebruiken voor het boor proces? dan kan Nederland de ontwikkeling makkelijk betalen. En misschien zijn de turbines van bestaande centrales wel te gebruiken? De ontwikkeling duurt ongeveer drie jaar voor een echte centrale. Hier vindt u een project plan.

Er zal overigens ook aardig wat aardgas  en H2S (een giftig maar brandbaar gas dat ook bij biogas productie ontstaat) meekomen, en mineralen zoals in de video wordt gezegd, die misschien als bijproduct te verkopen zijn.

FloraKenya? 

In Kenya zijn ze een stuk verder. 5 Mw voor 5 miljoen, dus 1 Euro per Watt, vervolgens ‘no maintenance cost’ volgens de Kenyaan! Dus goedkoper dan zonnepanelen. De positieve kant van minder klimaat intensieve bloemen is wel leuk, maar waarom deze bloemen over de hele wereld verschepen. Wat zegt dit over de concurentie positie van de Nederlandse bloemen hubs, waar de gashandel steeds ingewikkelder wordt? Kan Nederland de geothermische energie links laten liggen terwijl het een aspect van aardgas alleen als kosten aspect toevoegd, namelijk het transport? Sec gezien is dat geen vereiste van de energie die kassen gebruiken, en zou CO2 ook commercieel gesourced kunnen worden.

Leave a Reply