Hernieuwbare Energie Ter Vervanging Van Belastingen? Robo(eco)nomics Versus de Oligarchy

Hoe weet u dat u een regering heeft? U moet belasting betalen en zich aan de wet houden. De Wet zou ook lokaal kunnen zijn, en dus door u zelf direct gehandhaaft, maar belastingen gaan naar de staat, de stad, het waterschap omdat deze voorwaarden scheppen waar u zich niet mee kunt of mag bezighouden (en het soms niet mee eens bent). De geldstromen en de controle over ons inkomen creeren een gemeenschap waar het grootste deel min of meer tevreden is.

Maar wat als u ontdekt dat de staat, de stad en het waterschap (om er maar eens een paar te noemen) zonder veel moeite eigen inkomsten zouden kunnen genereren die gelijk zouden zijn aan de belasting die ze heffen. Wat als een groep bewoners tegen de gemeente zegt "Investeer is in zonnepanelen, zet ze op dat veldje dat jullie hebben, en gebruik de inkomsten ter vervanging van onze belastingen." Dan zou na tien jaar gradueel afbouwen elke algemeen geldende gemeentebelasting (afvalstoffen heffing?) kunnen worden uitgefaseerd. Ook erfpacht, per bewoner gecompenseerd met duurzame energie bronnen, of in ieder geval tot 30% gereduceerd (als je stelt dat je zonnepanelen in 10 jaar afbetaald en na 30 jaar vervangt). Dit is een vorobeeld van ‘Robo(eco)nomics’. Hernieuwbare energie vormt een bron van productiviteit en dus een onuitputtelijke bron van geld (de methode om productiecapaciteit te verdelen waar mensen het willen).

De transitie naar de Eco-industrial era door Robo(eco)nomisch inzicht 

Zou men de roboeconomische principes hanteren dan zou men ten eerste ten doel stellen dat alle energie hernieuwbaar wordt, zodat we zelf het maximale er uit kunnen halen (en niet een deel van onze producten aan de leverancier van carbon based fuels hoeven te geven). Ten tweede zouden burgers al snel gaan vragen waarom de overheden niet in hun eigen geldmachines (panelen, windmolens etc.) investeerden in plaats van de burger lastig te vallen. gebruik daar de energie belasting eens voor bv. dit zou de lopende lasten steeds lager maken tot deze zouden kunnen worden geelimineerd. Roboeconomie (waarin machines het noodzakelijke werk doen aangedreven door hernieuwbare energie) maakt leven goedkoper, zo niet gratis.

Een vaak gehoord schrikbeeld is echter dat mensen die zelf energie opwekken en gebruiken de belasting inkomsten verminderen. Om deze reden zou men voor hernieuwbare installaties belast moeten worden, want ‘waar haal je het geld anders vandaan’. Dit soort opmerkingen zijn voor mensen die niet van nadenken houden, maar wel van de situatie zoals die is. Die mensen vind je in de energie branche en het bankwezen. Deze branches houden zich in stand door hun macht of hun privileges. Zo houdt Electrabel de competitie er onder door (te) goedkope nucleare electriciteit te dumpen, en zou houden banken ons er onder doordat zij wel geld mogen creeren maar wij niet. Deze sectoren worden bedreigd door duurzame energie. Deze sectoren vertellen onze bestuurders dat zij ook worden bedreigd door duurzame energie (tenzij de energie handel onder controle wordt gebracht via het smartgrid). Energie leverantie is waneer je het goed beschouwd net zo hard een belasting als het geld dat je aan de gemeente moet geven.

De privatisatie van de energie sector lijkt in toenemende mate een fout in deze context. Waarom zou onze staat een bron van inkomsten verkopen?

"Omwille van de ideologische fetish van de verlaging van de ‘collectieve lastendruk’ is ook de energiesector uit handen gegeven. In het kader van de privatisering is NUON zo eigendom geworden van een Zweeds staatsbedrijf. Gelukkig nog een Zweeds, maar dat gaat nu veranderen: dolenthousiast wil Den Haag zich nu in handen van het Russische Gazprom storten" (bron)

De collectieve lastendruk verlagen doe je niet door je aan een aanhoudende aanschaf van gas te commiteren. 

En wat is er met het geld van de privatisatie gedaan? De Nuon gelden? Weet iemand dat? Geld is energie, en als geld wordt gebruikt om hernieuwbare energie bronnen te kopen dan druist dit in tegen de wensen van de grote spelers, dus mijn gok is dat de miljarden dan wel nog steeds op een rekening staan, danwel zullen worden weg gespeculeerd, dan wel zullen worden verkwist. 


Spanje heeft de energie toekomst, maar de banken maken er gehakt van.

U kunt zelf beginnen met het implementeren van Roboeconomie door op zoek te gaan naar een producent die bereid is u te betalen voor een installatie op eigen dak. Door uw gemeente aan te spreken op de lasten en te vragen waarom ze zelf niet wat inkomsten genereren met duurzame energie. Door te vragen hoe het zit met krediet voor de aanschaf van energie installaties. De nadruk moet liggen op de productie van energie voor producenten, want dat is onze bron van welvaart. Laten we deze energie leveren aan de broodbakkerijen, kaasfabrieken en melkstallen (kunstmest fabrieken) van Nederland dan verzekeren we ons van wat we elke dag nodig hebben en gaan de kosten daarvan omlaag. Zo creeren we een robo(eco)nomie  en onze welvaarts autonomie.

Leave a Reply