Bikinihaul.com
 

Het plan van Shell en de Gasunie

Het is nationaal nieuws, Shell en de Gasunie doen een poging om de gas/fossiele economie langer te laten duren. Ze stellen voor langzaam 10 Gw windpark te bouwen op de Noordzee, en daarvan meteen 5Gw weg te gooien door er waterstof van te maken. Dat zal dan voor verwarmingsprocessen in de industrie gebruikt worden, daarbij nog eens 50% verkwistend.

Waterstof zal overwegend met Gas gemaakt worden, waarbij CO2 vrijkomt

De uitvoering is langzaam, en er zal dus eerst waterstof van aardgas worden gemaakt. Dat is al jaren de wens van de gasindustrie, om van CH3 H2 te maken, de C aan O2 te koppelen en die dan op te slaan (de belofte van CCS die al jaren wordt uitgesteld en mislukt). Gas-Waterstof met emissies dus.

Waterstof synthese met hydrolyse is niet erg efficient

Het ultieme doel is om onze economie afhankelijk te houden van processen waar we zelf geen grip op hebben. Dan kan de bank waterstof krediet uitgeven aan industrie die de gasstrategie steunt, en veel risico zien in industrie die wil verduurzamen. Zo houdt de fossiele sector ook na fossiel de macht, en dat in een proces zo traag dat we de strijd tegen catastrofale opwarming zeker zullen verliezen.

We moeten van het machtsbolwerk van centrale distributie van energie via krediet af. Het is een fossiel systeem!

We zien sodium en kalium batterijen, perovskiet zonnecellen als techniek vertraagd worden door de bank/fossiele weerstand (de link tussen die twee is dat geld fossiel krediet is). Dat terwijl die technieken voor goedkope batterijen en zonnepanelen zouden kunnen zorgen, vandaag al! Hoe lang laten we die fossiele macht nog de dienst uitmaken.

Zo’n 10 GW windpark moet er zo snel mogelijk komen, en verwarmen doe je dan liever met stroom, want dan kun je de warmte vasthouden omdat je niet de hele tijd (in het geval van waterstof) waterdamp moet laten ontsnappen (water neemt een hoop warmte mee!). Daarbij zou een zonnecentrale op het Markermeer een betere match zijn voor een vrij en welvarend Nederland, vergelijk:

Wind op zee en Waterstof :

Ver weg
Afhankelijk van bestaande banksysteem
Gooit 60% weg door waterstof conversies
Heel duur (waardoor eigendom van banksysteem)
Aardgas gebruik blijft lang hoog dus ook CO2 emissies
Heeft CCS nodig wat nog niet werkt

Markermeerzonnecentrale :

Dicht bij
Deelnemende gemeentes worden bank
Sla op in batterijen, 5% verlies
Kan vandaag beginnen, kan met contant geld
Geeft ruimte aan NL zonnepanelen/batterijen fabriek
Stroom en warmte kan gewonnen worden