Jan Rotmans Over de Staat Van Onze Energie Transitie

Jan Rotmans, Hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, kan goed uitleggen waarom de energie transitie (naar duurzaam, niet naar gas) zo lastig is. De hoofdreden is dat de bestuursorganen grotendeels belangen hebben bij de fossiele dominantie. In zijn blog maakt hij gedetailleerd staat op van de situatie. De verwijdering van publiek sentiment en de politiek wordt steeds groter. De burger wil wel overstappen naar de duurzame welvaart, maar vanuit Den Haag komen geen groene geluiden. Hij concludeert.

"De conclusie is dan ook dat het project energietransitie stap voor stap is ingekapseld door het gas- en olieregime. De machtsreflex van het fossiele energieregime heeft zich gemanifesteerd als een dubbele hindermacht. De machtige fossiele energielobby is in de energietransitie geslopen en heeft transitieagenda overgenomen en bepaald. En de energietransitie is geïnstitutionaliseerd, wat wil zeggen dat er structuren zijn gecreëerd waardoor de energietransitie is ingemetseld in het gevestigde bureaucratisch regime in Den Haag." (bron)

Dit spoort met mijn eigen observaties, met name dat ‘burgerinitiatieven’ vooral leuk moeten zijn, maar dat iedereen die zonnepanelen wil kopen, ondanks het gegarandeerde rendement van deze zeer stabiele producten, nog steeds geen goedkope lening kan krijgen om dat te doen. De top down benadeing is typerend voor de lobbygefinancierde stichtingen. Laat mensen het wiel steeds opnieuw uitvinden, en houd de gasbelasting af tot 2022 zodat Nederland fijn kan overschakelen op Russisch gas. Lobby intussen voor prijsafspraken in de warmte wet etc. etc. We moeten ons realiseren dat de fossiele industrie per definitie geen geld tekort komen om hun denkwijzen op het publiek te projecteren. Dit is omdat ons geldsysteem nog hoofdzakelijk op fossiele brandstoffen rust, het zogenaamed carbon/krediet systeem. 

Onze fossiele welvaart kan vervangen worden door een hernieuwbare welvaart die geen ecodestructie veroorzaakt, gezonder is, definitief is en minder machtsbolwerken zal kennen. Wie economische groei wil kan die bereiken in het kielzog van een toename in de beschikbare hernieuwbare energie. (GC)

Rotmans pleit voor nieuwe mensen met een innovatieve en ‘recalcitrante’ instelling om de kanteling van het sentiment met koploper voorbeelden te consolideren. Dit is nuttig, waarom zou men zich het leed van aanhoudende vervuiling en ecodestructie laten aanleunen zonder wat leed bij de veroorzakers te leggen? Maar er is voor een intelligent land geen behoefte aan martelaren. Nederlandse denkers en politici kunnen zelf toch zeker wel concluderen dat fossiele slavernij vervangen kan worden door duurzame welvaart en vrijheid? Dat een duurzame energie bron waarvan de energie door bedrijven gebruikt wordt de kosten van de producten reduceert? Dat de burgers ongeacht energie tekorten, ongeacht klimaat verandering, voelt dat hier een domme weg wordt voortgezet. Dat het dom is, en dus onnederlands? In Duitsland heeft een dorp met 1,600 inwonders 4 miljoen euro inkomen per jaar uit duurzame energie om te besteden aan belasting verlaging en wat dies meer zij. Hier moeten we tolereren dat de zakenmensen die onze gezondheid en onze toekomst ondergeschikt maken aan hun salaris rustig doorgaan met onzin verkopen, ‘fudgen’ (fear, uncertainty, doubt, greed and envy) aanmoeigen, zoals ze al 60 jaar doen.   

Een zonnepaneel genereert 8,5% rendement. Wilt u per jaar 1000 Euro inkomsten voor de komende 30 jaar, dan kost dat 11.764,00. 

We moeten ons de olie en gas reserves toeeigenen zonder interventie van banken e.d., sec de energie die nodig is om onze duurzame bronnen te fabriceren. Doen we dat niet dan gaan alle fossiele bronnen op en zullen de middelen ontbreken. Dit kan alleen als regeringen het welzijn van de burger voorop stellen en niet blijven denken in de financiele/economische context die volledig door de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen wordt gedomineerd. Keynsian economics ‘werkt’ alleen met overvloedige fossiele bronnen. Het is tijd in te zien dat dit tijdperk afgelopen is (overigens het alternatief heb ik Roboeconomics genoemd). 

Elk jaar 4 miljoen Euro uit hernieuwbare bronnen, Energie => Productiviteit => Welvaart 

Leave a Reply