To our Podcasts

PV Rente Aftrek Ter Vervanging van de Hypotheek Rente Aftrek?

In het kader van de lastenverlichting wil Greencheck een aantal scenario’s doordenken die als doel hebben om lopende kosten te vervangen door opbrengsten uit de verkoop van electriciteit. Het voordeel is dat deze geldstroom veel betrouwbaarder is dan de geldstroom die vanuit uw inkomsten komt. Deze constructie vergt financiering, maar die zal op termijn zijn afbetaald. De (in dit geval) PV installatie neemt de lopende kosten over, en de eigenaar betaald de lening voor de installatie af. Hoe zou dit werken?

Uw inkomsten -> Hypotheek betalingen

vs.

Uw inkomsten -> Aflossing pv installatie  en

PV installatie (energie bedrijf terugstorting) -> Hypotheek betaling

Direct rendement

Een PV panelen installatie kan terugleveren aan het net, en dat bespaart u kosten en u ontvangt een vergoeding van het energie bedrijf. Er is een grens aan de hoeveelheid stroom die u mag terugleveren, van 5000kwh, hoewel bv. Greenchoice hier geen probleem van maakt.

Het is vandaag de dag mogelijk om een installatie te kopen van rond de 2 Euro/Wp incl. (zelfs 1,70 zie aanbieding www.energieoverschie.nl). Wat zijn de opbrengsten uit een systeem per Euro geinvesteerd?

norm voor Nederland is 850 kwh/kwp, dwz voor 1000 kwp heinstalleerd genereert u 850 kwh, met een waarde van 850 * 0,2 euro, dus 170 Euro per jaar. Een 1000 Wp installatie kost 2000 Euro (2 Euro/Wp) dus uw rendement per Euro is 170/2000 = 0,085 Euro per geinvsteerde Euro.

Een zonnepanelen installatie is dus vergelijkbaar met een ‘staatsobligatie’ met een looptijd van ~30 jaar en een rendement van 8,5 %. Stel dat u geld leent om deze installatie te kopen met een rente van 5%, dan blijft 2,5% over. Deste meer u direkt betaald deste hoger het rendement. De snelste aflossing is 11 jaar, de traagste 40.

Stel u heeft een hypotheek die 30 jaar loopt, die zou u na 11 jaar kunnen hebben afgelost als u in staat was een PV installatie te kopen van 11 keer de waarde van het jaarlijkse aflossingsbedrag, ongeveer 100.000 Euro. Dit zijn flinke bedragen. Het komt aan op de rente, en daar kan onze regering een leuke rol spelen.

Nieuwe Maat, het PV afkoop rendement?

Het zou misschien interessant zijn als er een nieuwe waarde indicator voor PV komt, die het rendement van elke geinvesteerde Euro combineert met de meest voordelige rente, dus de 8,5% van hierboven in combinatie met een standaard fincierings product dat men ook echt zo kan verkijgen, bv. de linaire hypotheek lening tegen Euribor (interbankaire) rentes. Onze staatsleningen hebben een rente van ~3% momenteel, dus moedertje staat zou de hypotheekrente aftrek in 20 jaar door PV inkomsten kunnen vervangen. Natuurlijk dalen de prijzen van PV nog steeds, en kunt u momenteel ook voor 1,7 Euro/Wp panelen kopen. Kortom het PV afkoop rendement ligt momenteel op ongeveer op 5%. 

Stelling : Elke kostenpost kan met PV in 20 jaar worden geelimineerd 

PV Rente aftrek? 

Zijn alle hypotheken nu opeens 20 jaars hypotheken geworden? Natuurlijk hangt dit af van de banken. Maar het zou mooi zijn als deze oefening in Roboeconomics ergens doordrong, dat energie=productie=geld en dat we met hernieuwbare energie alle kosten naar nul kunnen brengen, daarbij de fossiele uitstoot en last op ons eco systeem reducerent. Men zou zelfs kunnen pleiten voor een PV lening rente aftrek die geldt als de PV installatie de hypotheek betaalt. Laat De Jager het niet horen.

Carboon krediet

Ons geld is fossiele brandstof, door het uit te geven voeden we de producenten met wat ze nodig hebben, energie. Onze banken hebben het recht om dit geld in omloop te brengen en zijn zo 100% geinvesteerd in een soort energie die telkens weer opraakt, de fossiele soort, of de soort die mensen niet zelf kunnen maken. Het zou in het kader van een PV gebaseerde omzetting van leningen in geld producerende PV installaties een belangrijke stap zijn om de productie van de PV panelen zelf zonder carbon/krediet te laten plaatsvinden. Geen kolenstroom die de silicon zuivert, maar PV stroom. Dat kan. Het kan ook met zonlicht maar dat is een ander verhaal.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *