De Oorlog Tegen GM Dominantie In Europa

GM (Genetisch gemanipuleerde) gewassen zijn niet toegestaan in Hongarije. Belangrijk redenen om ze te weren is dat GM granen gifstoffen bevatten die voor gezondheidsklachten zorgen, Daarbij is het gebruikte pakket van chemicalien zeer slecht voor het land en is de boer die GM zaden verbouwd verplicht elk jaar nieuwe zaden in te kopen. Er loopt momenteel een proces tegen een boer die zoals gebruikelijk zelf zaden bewaarde voor de volgende oogst. Dat mag niet, en alle zaden die met GM pollen besmet worden (dus spontane kruisingen met lokale varianten) worden Intellectueel Eigendom (IE) van bv. Syngengta Monsanto en Pioneer. 

Door de regels voor IE loont het de moeite voor Monsanto om stiekem GM zaden te planten en dan na enige tijd te zeggen dat de lokale zaden mengvormen zijn zodat de politieke weerstand tegen GM gebroken kan worden. Monsanto en andere ‘veredelaars’ zijn net drugs dealers alleen hebben ze de wet aan hun zijde. Ook wordt elk land dat zich door zwak bestuur van de controle over de eigen voedsel productie laat beroven praktisch onder bestuur te staan van de centrale zadenbank van Monsanto. Hebben ze geen geld dan hebben ze geen zaden, dus ook geen voedsel. Zo werkt de ‘verslaving’. 

"One type of GM corn turned out to be deadly to caterpillars of the monarch butterfly. Luckily, the variety wasn’t popular or widely planted. But it serves as a warning of unintended consequences." (bron)

De GM verschraling van de gentische variatie is zeer gevaarlijk, niet alleen door de afhankelijkheid van een drietal bedrijven en de financiele verplichtingen, maar ook omdat onkruid resistent wordt en dan al het land met hetzelfde GM gewas opeens ten prooi kan vallen. Het is een enorm risico dat onder het mom van technologische vooruitgang door de strot van onvertegenwoordigde boeren wordt geduwd. 

Deze boer pleegde zelfmoord omdat zijn GM oogst mislukte. De schulden zijn dan zo groot dat de lokale geldschieters de dood eisen (dus effectief is het moord door afpersers). De banken die hier achter zitten zijn de grote namen van Wallstreet, o.a. Goldman Sachs. 

Ook op andere manieren wordt geprobeerd de weerstand tegen de dominantie van de GMO fabrikanten te stuiten. Deze zijn er in geslaagd op EU niveau GM grondstoffen als veevoeder toe te staan. Deze laksheid betekent hoge kosten voor controles op kleine hoeveelheden. Het is eeen paard van Troje. Het vraagt om politici die roepen dat dit teveel geld kost (ook al doet het dat niet) en leidt tot eindeloze discussies. En op de voet gevolgd wordt gevraagd of GM dan ook maar in voedingsmiddelen mag worden toegestaan.

">"In de nieuwe regels van de EU wordt voorgeschreven dat geïmporteerde grondstoffen voor veevoeder van buiten de EU sporen van genetisch gemodificeerde organismen (GMO) mogen bevatten. " (bron)

“We are seeing a relaxation on the feed side that is going to give the food side a problem. “There could be implicit exposure of unauthorised GMO. “It is therefore essential that food and feed operators test risk ingredients using the latest protocols to detect LLP (low level presence) of unauthorised GMOs.” (bron)

Het bedrijf dat de boeren in Hongarije met de GM zaden had opgescheept is intussen failliet, de boeren zijn ook hun geld kwijt. Met GM zaden wordt de financiele kant van boeren opeens veel riskannter. Duizenden (200.000) boeren in India hebben al zelfmoord gepleegd om de kleine lening die ze afsloten voor hun (verplicthe) BT Cotton die vervolgens niet ontkiemde. Door de link tussen de GM zaden, de chemicalien en de intensieve verbouwmethoden zijn de boeren opeens speelbal van de financiele sector en worden de voedselprijzen een functie van de olie prijzen, die speculatief zijn.

“Everything that genetic engineering has claimed to offer can readily be achieved through safer methods such as non-GM breeding, intercropping and creative innovation,” Maina said in an emailed statement from Kenya. (bron)

Europa heeft nu geen voedsel probleem. Waarom zou het bedrijven die duidelijk problemen veroorzaken invloed geven. De verovering is gebaseerd op beloftes, de prijs die met de beloftes gewonnen wordt is controle en afhankelijkheid. Na het amerikaanse bankwezen is het tijd om ook op te staan tegen het amerikaanse  voedselkolonialisme. Van elk gewas komt een onnodige GM variant (bv. Papaya) die geweerd moet worden. Doen we het niet dan is de schade onomkeerbaar.

In de VS gaat de verovering van andere gewassen vrolijk door, met nieuwe varianten van GM Bleugrass en Bentgrass. Omdat deze zich zeer makkelijk verspreiden is GM contaminatie van elke veriant uitendelijk niet te voorkomen. Verrassend is dat in de VS GM gewassen als onkruid of plaag worden behandeld, omdat ze gifstoffen bevatten afkomstig uit onkruiden en plagen. 

"Believe it or not, the USDA regulates GMO crops as either "plant pests" — because most GMOs contain genes from viruses and other organisms considered plant pests — or as "noxious weeds" (bron)

Deze classificatie schept echter een risico, namelijk als het gewas geen genen van onkruid of pesten bevat dan is het ongereguleerd. Dit kan gezien worden als een opzettelijke strategie, waarbij de lobby zal worden gebruikt om een reactie te vertragen. Het gaat om vele miljarden en volledige controle, en er is geld genoeg om een slimme strategie van verovering te laten uitdenken. De boeren worden hiertegen niet verdedigd omdat het genetisch materiaal van hun oorspronkelijke gewassen niet beschermd is.

"Take away the plant-pest and noxious-weed hooks and the courts can no longer intervene. The industry gets free rein to plant whatever it wants — wherever it wants. 

Leave a Reply