To our Podcasts

200 Miljoen Euro voor Borsele of de Markermeer Zonnecentrale?

Zeeland staat op het punt 200 Miljoen uit te geven aan het voortzetten van het gebruik van kerncentrale Borsele. Waar zo’n enorm bedrag voor nodig is is een raadsel, de installatie staat er al, er is een beetje beton en staal nodig, niks bizonders zo’n slapende kernbom. De belangrijkste reden dat dit soort geld nodig is is om te zorgen dat de installatie niet zelfstandig wordt, maar in de handen van schuldeisers blijft, dat is meestal zo (en geen geheim, tijdens de Davos meetings wordt openlijk besproken dat de wereld nog meer schuldenlast kan dragen).

Een kerncentrale zorgt altijd voor een enorme kater als hij failliet gaat, en dat gaan ze altijd, want dan gaan de mensen die er aan hebben verdient naar huis, terwijl het object voortdurende koeling en beheer en zorgvuldige en ongezonde ontmanteling vereist. Niets waar de directeuren eigenaren last van hebben.

Waarom niet iets veel verstandigers doen, namelijk zo’n nucleare tijdbom gewoon sluiten. Elon Musk heeft al een tijdje geleden berekend dat er op het vrijgehouden oppervlak van een Borsele genoeg zonnestroom kan worden opgewekt als de installatie genereert. Bovendien kun je de turbine van Borsele hergebruiken met gebruik van offshore wind warmte (stukje gratis consultancy naar de Dongs van deze wereld toe). Dus wind en zon kunnen het energie aanbod vergroten en veiliger maken.

Borsele heeft een vermogen van 485 MW, produceert 3% van de nederlandse stroom

Met 200 Miljoen Euro kom je een heel eind, bv als je een zonnepark wil aanleggen. Dat zijn 1.3 miljoen zonnepanelen a 300 Wp, dus 390.000.000 Wp ofwel 390 MW. Beter is om te rekenen met 200,- per paneel, dan kom je op 1.000.000 stuks, 300.000.000 Wp en (maal .85) 255 kWh (hebben eerst door 1000 gedeeld voor de kWp). Da’s genoeg voor 85.000 huishoudens, beduidend minder dan de beweerde output van de kerncentrale, zo’n 1.2 miljoen huishoudens. Om die output te bereiken zou je nog 14 keer 200 Miljoen moeten investeren.


Altijd gezellig, de rol van een Bio-robot

Borsele afbouwen kost iig nog een keer 489 miljoen (maar duitsers schatten voor hun centrales tussen de 500 en 1000 miljoen). Dat geld ben je nu al kwijt. Duitsland schat zo’n 300 miljard kwijt te zijn aan het opruimen van 33 kerncentrales.  Dit soort kosten veroorzaken een niet onaanzienlijk lock in probleem. Een soort gokverslavings effect. Als het straks toch zo’n sloot geld kost dan maar zo lang mogelijk gebruiken. Wat men ook zou kunnen doen is deze kosten onder de loep nemen en uitzoeken hoe ze door gebruik van solar en robots te drukken zijn (nu houden robots ook niet van radioactiviteit, zodat in Tsjernobil en Fukushima mensen moesten worden ‘gebruikt’, de zogenaamde ‘bio-robots’).

Zeeland kan Borsele beter sluiten, hem ontmantelen nu het nog goedkoper is en we de middelen hebben. Verder kan het dan deelnemen in een zonnecentrale op het Markermeer, die alle bestaande centrales kan vervangen, zie de markermeerzonnecentrale.nl

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *