To our Podcasts

Salderings Voorstel Green Deal

Het burger initiatief www.wijkrijgenkippen.nl heeft tijdens de uitreiking van de zn. P-Nuts award een voorstel gedaan tav de huidige regels voor energiehandel. In ruil voor de subsidie op duurzame energie moet de staat gaan afzien van het belasten van lokaal geproduceerde en onderling geleverde electriciteit (hoofdzakelijk). Daarop rust nu btw en energie belasting.

De wetgeving is tav zn. zelflevering enigzins achterhaald, een persoon is of leverancier en moet dan btw en energie belasting afdragen, of hij/zij is producent en moet die betalen. Daarbij wordt het object (ean code van de aansluiting) als eenheid gebruikt, wat tussen het zonnepaneel en de meter gebeurt maakt niet uit, maar van uw meter naar die van de buurman leidt tot belasting. Daardoor is groepsgewijze opwekking (bv, en straat waar de buren aan elkaar leveren of gezanelijk aan het net) moeilijk rendabel te maken. 

In sommige gemeenten en ism sommige energie bedrijven zijn er wel effectieve vrijstellingen te bedingen, maar die zijn juridisch nog niet gedekt. Daar zou in de Green Deal een mooie regeling voor getroffen kunnen worden, met alle voordelen van dien (werkgelegenheid, lastenverlaging etc.).

De shift naar het afschaffen van de btw omdat het daarmee bespaarde geld toch elders in btw wordt gevangen is ook door dit blog bepliet (zie de petitie bovenaan deze pagina). De energie belasting was er overigens specifiek om hernieuwbare bronnen te stimuleren, ook al wordt dat ontkend.

Greencheck vind het afschaffen van de subsidies niet wenselijk, waarom inleveren als het om een economisch verstandige keuze gaat, de subsidie op echt CO2 vrije energie kan niet hoog genoeg zijn, want langzaamaan zien we hoe olie steeds duurder wordt, en daarmee ook de productie en logistiek van duurzame energie.

De nadruk zou echter moeten liggen op de essentiele industrie, dus landbouw en voedsle productie, omdat die het meest gevoelig zijn voor olie prijs schokken, en als deze duurzaam gemaakt worden zijn we meteen van een hoop emissies en financiele lasten af.

De burger moet simpelweg worden toegestaan zijn eigen energie op te wekken en te verhandelen, volgens de Europese richtlijnen is saldering en bemetering bij woonhuizen op bedrijven terreinen niet nodig, dus waarom moeilijk doen over straten, dwz praktisch gezien is er geen bezwaar.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *