To our Podcasts

Let Op De Voedsel Productie

De economie kan niet verbergen dat voedsel productie zwaar onder druk staat, voornamelijk vanwegen snelle klimaatsveranderingen die direct of indirect samenhangen met het klimaat probleem. Dat schrikt de idioten die termen hanteren als ‘prijs elasticiteit’ niet af. In Bolivia trekken de boeren van het land omdat de planten verpieteren, niet allen door de droogte maar ook door schimmels die anders geen kans krijgen. De koffie prijzen gaan dus omhoog..

"Small farmers are benefiting from higher wholesale prices. "They will be getting a lot more if they have coffee to sell."

Meldt de Guardian, en als we recente analyses kunnen geloven zal de vraag naar schaarser wordende voedingsmiddelen af en toe schoksgewijs afnemen als sommige partijen het niet langer kunnen betalen. Dan verdwijnt de vraag en (mag men aannemen) schakelen de betreffende consumentworld en over op, ja op wat eigenlijk? Maakt niet uit, de markt moet door.

Take home question :
Hoeveel kost het me om een vast voedsel voorraad voor 2 maanden aan te houden? 

Zoellick de CEO van de  World Bank stelde het recent zo : "Als het regent gaat het goed, regent het niet dan zit het tegen" (hij had het over 95% van de afrikaanse boeren), maar ze kunnen wellicht investeren in RAIN INDEX FUTURES.

"According to the World Bank, 44 million people around the globe have been pushed into extreme poverty since last June because of rising food prices." (bron)

Het is minstens zo groen om de derivaten handel stil te leggen als het zou zijn om alle lybische olie bronnen onklaar te maken. De komende voedsel schok is een gevolg van de illusie van beschikbaarheid die markten driftig hoog houden. Het is veel verstandiger nu te matigen zodat er nog energie beschikbaar is om iets te doen dan door te kachelen als kamikaze piloten. Het gedrag van de markt is suicidaal, dat zie Ban Ki Moon ook al. 

Dit alles is niets nieuws, alleen weten de meeste mensen het niet. De focus op geldstromen maakt het eenvoudig om de schijn van aanbod intact te houden, dat zien we dagelijks in de goud en zilver markt, volgens insiders is 99% van het zilver in Londen van papier. SLV  (zilver op de beurs) heeft geen leverings verplichting, dus de voorraad is zo groot als de hoeveelheid die verkocht kan worden.

Op de beurs waren in 2008 soms 70% van de transacties KUNSTMATIG (dus handel tussen banken om de illusie van beurs volume te wekken, de prijs te beinvloeden en om echte investeerders niet af te schrikken). Probleem is dat illlusies niet erg voedzaam zijn.

"one third of the world’s cropland is losing topsoil faster than new soil is forming through natural processes"

In een rapport van de World Bank werd geconcludeerd dat zulke kunstmatige prijsmanipulatie  voor food commodities te lastig was. Niet dat het onwenselijk was. Maar zoals u ziet zijn de IMF en de World Bank aan een comeback bezig, zich met een wereldmunt positionerend voor de volgende ‘crisis’. Dan weten we zeker dat we alles te koop zullen moeten aanbieden, ook als we het zelf nodig hebben.

"Due to a lack of water, some countries in the Middle East find themselves forced to almost totally rely on other nations for basic food staples. For example, it is being projected that there will be no more wheat production in Saudi Arabia by the year 2012"

Het water in Iraq wordt gebruikt om olie op te pompen. Dat Saudi Arabie niet in zijn eigen voedsel voorziet met al die zon is pure dwaasheid. Misschien een kans voor het nederlandse export product: het Desert Greenhouse. Die maken gebruik van zout water, en dat is makkelijk over een enorm gebied van Afrikaanse woestijn te distribueren, wat een groot deel ligt erg laag (er gaat op termijn een binnenzee ontstaan).

Voorstel : Bouw een nederlandse glasfabriek in Marokko die draait op zonnewarmte en kasglas produceert. Daarmee kunnen de marokkaanse boeren onbeperkt hun land in cultuur houden en west europa voeden als ze dat willen.
Maar doe iets, want staren naar de afnemende en toenemende getalletjes is niet genoeg, iemand moet aan de zeilen hangen en het roer draaien. 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *